Sari la conținut

Telefonul la volan, pericol mortal. 7 din 10 şoferi folosesc telefonul mobil atunci când conduc

Cele mai multe dintre persoanele care nu se pot despărţi de telefon atunci când se află la volan recunosc că trimit mesaje sau că intră pe reţelele de socializare. Există însă şi conducători auto care se fotografiază atunci când conduc.

Mai precis, 17% dintre şoferi folosesc telefonul pentru a-şi face selfie la volan, iar 10% chiar se angajează în videoconferinţe, indică studiul realizat în 2015. Poliţiştii atrag atenţia că aceste gesturi pot provoca grave accidente de circulaţie.

"Să ne gândim la faptul că mânuirea unui telefon modern implică ca ambele mâini să fie la telefon și niciuna pe volan. Ținând o singură mână pe volan deja șoferul are un mare handicap, nu are a două mână liberă", spune comisarul-şef Dorin Sava, șeful Poliției Rutiere Bihor.

"- Aţi văzut conducători auto care vorbesc la telefon în trafic?
- Da, foarte des, foarte des, din păcate."

"- Nu răspundeţi la telefon dacă sunteţi sunat?
- Nu sau am hands-free."

Din cauza neatenţiei şoferilor preocupaţi cu manevrarea telefoanelor au de suferit şi pietonii.

"- Credeţi că vă pun în pericol pe dumneavoastră ca şi pieton?
- Da, şi pe mine şi pe el însuşi."

Ca să evite situaţiile periculoase, specialiştii le recomandă celor dependenţi de aceste dispozitive să renunţe la ele măcar o zi pe săptămână.

"Am văzut oameni care, fără telefon mobil, au avut atacuri de panică, la modul real, nu simulate. Ceea ce este deja o problemă foarte mare. Singurul lucru pe care îl pot face autorităţile este să dea amenzi cât mai multe celor care stau cu telefonul la ureche în timp ce conduc", consideră Dan Ivănescu, președintele Asociației "Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții".

Potrivit legii, şoferii care folosesc telefoanele în timp ce conduc sunt amendaţi cu maximum 415 lei şi cu două puncte penalizare. România ocupă locul 2 pe continent în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Pe aceeași temă