Terminal intermodal de 24 de milioane de euro la Oradea

Data publicării:
terminal intermodal

Mărfurile care sunt aduse în Oradea cu autocamioanele vor putea fi trimise mai departe în țară sau în străinătate pe calea ferată. Pentru asta, administrația locală vrea să construiască o platformă pentru transferul mărfurilor, după modelul celor din Occident. Aceasta va fi situată pe 18 hectare între Șoseaua Borșului și Gara Episcopia, iar banii pentru construcție sunt asigurați prin Programul Operațional Sectorial Transporturi.

"Oradea va redeveni un centru logistic important pentru România așa cum a fost și înainte de 1989. Un volum mare de marfă ce intră sau iese din România va fi procesat în Oradea. Prin constructia terminalului vor fi generate locuri de muncă", dă asigurări Delia Ungur, managerul terminalului intermodal.

Construcția terminalului va dura doi ani și prevede realizarea de linii de cale ferată și șosele și ridicarea unor macarale pentru tranbordarea containerelor.

"Am putea trece la organizarea procedurii de licitație în primele luni ale anului viitor în vederea contractării unui constructor pentru realizarea acestei investiții. La finalizarea acesteia urmează să organizăm o licitație în vederea operării acestui terminal", a detaliat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Platforma va oferi depozite pentru marfă, locuri de parcare pentru camioane, birouri dar și dușuri și grupuri sanitare pentru şoferi.

Pentru companiile străine care operează în Oradea, terminalul intermodal va reprezenta o posibilitate de extindere a afacerilor. O spun reprezentanţii unei firme belgiene de logistică şi depozitare, care are 700 de angajaţi în România şi o flotă de peste 300 de camioane.

"Acum avem 14 trenuri pe săptămână care vin din Belgia în România. Vom fi foarte mulțumiți dacă Oradea va investi în acest terminal. Pentru noi este o locație perfectă, pentru că vom putea extinde transportul intermodal mai departe în Europa de Sud-Est", a precizat Els De Wit, managerul unei firme de transport.

Conform masterplanului general pe transport în România vor fi realizate încă 9 astfel de terminale. Oradea este primul oraș care a semnat contractul în valoare de 24 milioane de euro pentru finanțarea construirii unei astfel de platforme.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri