Sari la conținut

Testele Babeș-Papanicolau, gratuite. O mie de femei din Bihor vor beneficia de screening

"Folosim materiale de unică folosință: o periuță cu care se recoltează celulele de pe suprafața colului. Celulele care se lipsesc de periuță se întind pe o lamă de sticlă care se trimite la laborator."

Pe scurt, o operațiune simplă și nedureroasă pe care ar trebui să o urmeze toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Este recomandarea medicilor, care spun că "un cancer de col uterin prin într-un stadiu incipient poate fi vindecat. Pentru a ajunge la situația în care să îl depistăm într-o fază incipientă, pacienta trebuie să ajungă în primul rând la medic", susţine ginecologul Doru Crăiuț.

Și asta pentru că vorbim de o boală extrem de periculoasă. Potrivit statisticilor medicale, cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar. Depistarea la timp este importantă, pentru că în 70% din cazuri cancerul apare din cauza infecției HPV netratate.

"Cancerul de col uterin este o boală care este precedată de leziuni precanceroase, care cu ajutorul testului Papa-Nicolau reușim să le depistăm, să le tratăm", explică dr. Liana Antal, ginecolog.

Medicii consideră acest test foarte eficient și le recomandă pacientelor "să îl facă anual în primii trei ani, urmând ca, dacă aceste teste sunt negative în această perioadă, să se facă mai rar, o dată la trei ani."

În ciuda sfaturilor medicilor, puține femei aleg să își facă testul Babeș-PapaNicolau.

"- Ați merge să faceți testarea împortiva cancerului de col uterin? - Nu, nu cred."

"Nu mă mai duc să aflu că am altă problemă."

"Trebuie să știe toată lumea despre așa ceva. Este important pentru noi."

Important și gratuit, pentru că Ministerul Sănătății a alocat 80 de mii de lei pentru un program de screening gratuit în Bihor.

"Aceste fonduri vor fi distribuite egal celor două spitale care au rețele de screening respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul Pelican Oradea", a precizat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Prin programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin anul trecut au fost depistate în Bihor 264 de bolnave, din cele peste 1600 de femei care șI-au făcut testul.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboș