Sari la conținut

Tinerele din Oradea, rănite în accidentul din Poieni, au nevoie urgentă de sânge

Două eleve de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea se află în stare gravă la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, în urma unui accident petrecut duminică pe DN1, în zona localităţii clujene Poieni. Tinerele au nevoie de sânge, astfel că apropiaţii au făcut un apel pentru donare de sânge.

8

Accidentul s-a petrecut duminică, în jurul orei 17:40, pe DN 1 Oradea - Cluj-Napoca, în zona localităţii Poieni. Maşina în care se aflau cele două tinere, condusă de tatăl uneia dintre ele, a intrat pe contrasens, s-a lovit de un camion, iar mai apoi de o altă maşină. În urma impactului, şoferul şi soţia lui, aflată pe locul din dreapta, şi-au pierdut viaţa, în timp ce elevele au fost transportate de urgenţă la spital.

TIR-ul implicat în accident s-a răsturnat de-a curmezişul şoselei, iar traficul a fost blocat timp de patru ore pe această rută. Ambele tinere sunt internate în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca, iar starea uneia dintre ele este în continuare critică.

"Despre una dintre ele pot să vă spun că este un traumatism cranio-cerebral sever, un traumatism complex; azi noapte a suferit o intervenţie chirurgicală pentru ruptură de splină. Mai are un traumatism sever renal, un traumatism toracic, o dilacerare pulmonară. În prezent este în comă, este cu un Glasgow 3, este în afara resurselor neurochirurgicale şi, în consecinţă, este un prognostic rezervat", a declarat Monica Luminiţa Costin, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Şi celalaltă tânără a fost supusă noaptea trecută unei intervenţii chirurgicale: "A fost operată de o leziune a intestinului subţire şi are un plămân care este drenat, o leziune de coloană lombară. În prezent este internată în terapie intensivă şi este detubată, este trează."

Prietenul uneia dintre fete a făcut apel pe Facebook la dosare de sânge: „Prieteni/cunoștințe din Oradea sau de oriunde din țară, pierderile de sânge au fost uriașe și doresc să vă cer ajutorul printr-o donație de sânge. Aceasta se poate face oriunde în țară, la un centru de transfuzii. Vă rog să menționați numele beneficiarilor la donare. Pîrja Miruna Ioana, respectiv Firez Andra, acestea fiind internate la Secția de Terapie Intensivă din Cluj Napoca. Grupa de sânge nu contează! În Oradea, centrul de transfuzii este deschis până la ora 13, vă mulțumesc anticipat!”, a scris Sergiu Mihai.

Potrivit eBihoreanul, Andrada Maria Firez și Miruna Parja, cele două tinere rănite în accident, sunt eleve în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea. Duminică seara, când s-a produs accidentul, se întorceau împreună de la meditații, de la Cluj-Napoca. Amândouă își doreau să dea examen la Medicină.

Redactor: Anca Deac | Foto: INFO TRAFIC jud. CLUJ
Editor web: Adrian Laboş