Sari la conținut
News Alert

Toamna Orădeană | Patru zile de petrecere

Mâncare pe săturate, concerte susținute de artiști în vogă și ateliere de creație pentru copii. De toate vor avea parte locuitorii reşedinţei Bihorului în cadrul "Toamnei orădene", festival care a debutat azi şi se va încheia în ultima zi a săptămânii, cu tradiționalul foc de artificii. Manifestările se vor derula atât în Piaţa Unirii, cât şi în Cetate. În premieră, artiştii vor ajunge şi în cartierele oraşului.

Deși debutul Toamnei Orădene era programat pentru miezul zilei, puțini comercianți au reușit să își instaleze standurile la timp. La o oră de la deschiderea oficială a festivalului, cei care treceau prin Piaţa Unirii îşi puteau cumpăra doar cafea, vin fiert sau bere.

"Și ieri am văzut că puțină lume avea montat ce aveau de montat. Lucrează și acum. Da, lucrează încă ar trebui să fie gata."

"- Eu am venit să văd ce e pe aici și să caut cozonac unguresc.
- Nu ați găsit?
- Deocamdată nu."

"- Ajung patru zile de festival ?
- Nu, ar trebui o săptămână."

Localnicii și turiștii au parte de două festivaluri culinare, organizate în două locuri diferite. În centrul orașului, unsprezece restaurante locale au adus tot felul de preparate.

"E o chiflă făcută cu maya, dospită încet, coaptă foarte fain, piept de porc copt încet multe ore, afumat alte ore, tocat cu satârul și pus în chifla asta cu sos de pătrunjel", spune chef Adi Hădean.

"Am venit cu Paella, rețeta originală din Valencia. La bază este orezul, iar ca fructe de mare folosim pește somon, surimi, creveți, calamar", explică Gheorghe Boduna, patronul unui restaurant.

În schimb, la Street Food Festival, organizat în Cetatea din Oradea, mâncarea este pregătită în autobuze speciale. Comerciaţii oferă burgeri, salate dar și deserturi.

De joi și până duminică pe cele două scene vor urca Delia, Smiley, Zdob și Zdup, Vița de Vie și Mihail.

"De miercuri seara și până luni la orele prânzului traficul a fost restricționat aici, în Piața Unirii. Cei care vor dori să ajungă la festival vor putea opta doar pentru tramvai, ca mijloc de transport în comun", a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Atmosfera de festival se va simţi și în cartierele din oraș, unde diverși artiști vor susține reprezentații.

"Avem o trupă de muzicieni - fanfară din Franța, care va avea un program și astăzi și mâine și sâmbătă și duminică. Vor ieși în cartiere și vor face scurte momente de câte 20 de minute, muzicale", spune Mihai Jurca, directorul APTOR.

Și cei mici vor avea parte de acţiuni dedicate lor: laboratoare de manufactură ceramică, şedinţe de painting, carusele și golf. Focurile de artificii vor avea loc duminică seara. Pe 12 octombrie, ziua oraşului va fi marcată printr-o ședință festivă și depuneri de coroane.

Bugetul festivalului este de 450 de mii de lei. Imagini LIVE din timpul concertelor din Piaţa Unirii pot fi urmărite aici.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă