Sari la conținut

Toate drumurile duc spre casă. Românii care lucrează în străinătate se întorc în ţară de sărbători

De la mii de kilometri distanţă, românii plecaţi în străinătate se întorc acasă, de sărbători, încărcaţi cu bunătăţi pentru cei din familie. Pentru cei mai mulţi dintre ei, vacanţa nu va dura decât câteva zile.

"- Veniţi de sărbători acasă?
- Da.
- Cât veţi sta?
- O săptămână.
- Vă era dor de mâncarea tradiţională?
- Exact, de copii, de nevastă."

"- Ce aduceţi bun?
- De toate, cumpărături, pentru copii, pentru casă.
- Sunt mai ieftine dincolo?
- Unele da, altele nu."

Majoritatea românilor care revin în ţară de Paşte îşi vor petrece sărbătorile în familie.

"- Cum veţi petrece?
- Acasă, în familie, cu familia şi cu părinţii."

"În Vama Borş nu mai este aglomeraţia de altădată. Românii care se întorc acasă intră în ţară pe două benzi de circulaţie, iar la punctele de control verificarea actelor nu durează mai mult de două minute", a constatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Conducerea ITPF Oradea a luat măsuri pentru realizarea unui control de frontieră eficient şi fluent care constau în: suplimentarea personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, creşterea numărului arterelor de control pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, după caz", a declarat comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor.

Poliţiştii de frontieră sunt pregătiţi să facă faţă fluxului mai mare de maşini care vor ieşi din ţară şi peste o săptămână când românii se vor întoarce în ţările care i-au adoptat.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi