Sari la conținut
News Alert

Topirea gheţii şi a zăpezii a scos la iveală mai multe gropi în Oradea

Am scăpat de lunga perioadă de ger, dar am dat peste... gropi. Topirea gheţii şi a zăpezii a scos la iveală adevărate cratere formate pe mai multe porţiuni de pe şoseaua de centură a Oradei. Întâlnirea cu ele înseamnă cheltuieli deloc mici pentru şoferi ghinionişti care îşi distrug maşinile ori chiar trec la un pas de accident. Oficialii companiei de drumuri dau asigurări că plombările vor începe în curând. Chiar dacă vor fi doar provizorii.

Zgomotul produs de roţile care trec prin craterele de pe centura Oradei au devenit obişnuinţă pentru şoferi. Unii se bucură că scapă fără avarii la maşini, în timp ce alţii contabilizează daunele.

Andrei Birta a simţit pe propriul buzunar ce înseamnă gropile apărute în această iarnă pe şoseaua de centură a Oradei.

"Janta din față e ovalizată, dar cu siguranță trebuie schimbată și mai trebuie să mai fac o verificare și la direcție, ceea ce înseamnă că va fi încă un cost suplimentar."

În opinia lui Gheorghe Hurgoi, administratorul unui service auto, "într-o asemenea situație costurile pot să fie de la 150, 4-500 de lei, în funcție de impactul care a avut loc asupra mașinii. Se poate produce și un accident la un asemenea impact, fiind și un pic fricos, poți să iei și un viraj neprevăzut."

Asiguratorii spun că şoferii au două modalități prin care își pot recupera pagubele: fie îşi fac o poliță CASCO şi îşi asigură astfel inclusiv anvelopele și jențile, fie dau în judecată compania de drumuri.

Responsabilii Companiei de Drumuri promit că vor lua măsuri.

"- Se începe lucrul cu o mixtură stocabilă specială pe timp de iarnă. Durata de viață a ei nu e foarte lungă, pentru că e la rece. O să intervenim să le.... avem în program chestia asta.
- Cam pe când credeți că s-ar putea rezolva?
- Undeva în zilele următoare", spune Eugen Cecan, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj .

Gropi nu sunt doar pe centura ocolitoare, ci şi în oraş.

"Aici, în Ioșia, în zona de case, spre Calea Aradului, încolo, mai sunt câteva străduțe care și alea acum se fac, dar mai trebuie."

Două firme au început deja plombările pe mai multe străzi.

"Am început, încă din această săptămână, să frezăm și să pregătim pentru asfaltare cu mixtură la rece unele dintre aceste gropi", susţine Florin Birta, viceprimar de Oradea.

Edilii dau asigurări că plombările vor continua şi în perioada următoare, în funcţie de condițiile meteorologice.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Robert Rezmuves