Tot mai mulţi şomeri învaţă o limbă străină ca să-şi găsească o slujbă

Data publicării:
someri engleza

Timp de patru săptămâni, cei 20 de şomeri înscrişi la cursul organizat de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor învaţă noţiunile de bază ale limbii engleze. Cei mai mulţi au peste 35 de ani şi sunt conştienţi că aşa au o şansă să-şi găsească mai uşor o slujbă.

"Chiar am nevoie pentru angajare, în primul rând la CV. Sunt şi cereri care ar trebui completate în limba engleză şi până acum nu am avut posibilitatea să fac engleză", spune Florin Sim, cursant.

"Atunci când îţi completezi un CV, ca să lipsească o limbă străină, e deja un minus foarte mare", este de părere Magdalena Indrieş, cursantă.

Cei care predau lecţiile de engleză au observat că persoanele trecute de prima tinereţe îşi dau mai mult silinţa să înveţe o limbă străină.

"Adulţii sunt mai interesaţi de engleză şi le place mai mult, sunt mai dornici decât tinerii din ziua de azi din păcate, care nu prea se axează, văd mai târziu şi vor înţelege că e necesar să ştie o limbă străină în momentul în care pleacă dincolo în străinătate", a observat Adriana Abrudan, lector curs.

Specialiştii AJOFM au observat că firmele caută angajaţi care să cunoască o limbă de circulaţie internaţională.

"Aceste cursuri sunt inspirate din nevoia angajatorilor în acest sens. Datorită competenţelor dobândite anterior împreună cu cele de limbă străină creşte foarte mult şansa lor de-a se angaja pe piaţa forţei de muncă", spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Asta cu atât mai mult dacă slujbele sunt oferite în străinătate.

"În general se cere limbă străină, 99% din oferte vin cu cunoştinţe de limbă străină. Cunoaşterea limbii străine va trebui să o ştie la nivel mediu, adică nivel B2, de obicei se cere limba engleză sau germană", spune Simona Burdean, responsabil EURES.

De la începutul anului, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a organizat 57 de cursuri de formare profesională la care au participat peste 900 de persoane. Cinci dintre acestea au fost de învăţare a unei limbi străine.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri