Sari la conținut

Totul despre procedura de vot

„În Bihor sunt așteptați la urne 505.575 de alegători. Pentru ca aceștia să își exercite dreptul de vot vor fi amenajate în județ 651 de secții de vot, dintre care 143 în Oradea", spune Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

505.575 de alegători în Bihor
651 secții de votare în judeţ
143 secții de votare în Oradea

La alegerile prezidențiale pot vota doar cetățenii cu drept de vot, în baza buletinului valabil, a cărții de identitate sau a cărții de identitate provizorie. Funcţionarii vor elibera acte de identitate inclusiv sâmbătă de la 8 la 16 şi duminică de la 8 la 21. Cu ajutorul paşaportului vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

Program Evidența Persoanelor Oradea:
Sâmbătă 8-16
Duminică 8-21

Persoanele care au domiciliul în alte localități, dar care sunt în trecere prin Oradea în ziua alegerilor, pot vota pe listele suplimentare din oricare secție de vot. Duminică vor fi instalate urne și în punctele de tranzit din oraș, adică în gări, autogări sau aeroporturi.

Urne în puncte de tranzit:
Gara Oradea
Autogara
Aeroport

Cetățenii care în ziua alegerilor suspectează fraude electorale trebuie să anunțe imediat Poliția, prin numărul de urgență 112. Însă, atenție! Cei care fac astfel de sesizări care se dovedesc a fi false riscă amenzi care încep de la 500 de lei.

Urna mobilă poate fi solicitată doar de persoanele aflate în incapacitate de a se deplasa. Ele trebuie să adreseze o cerere scrisă către Biroul Electoral Judeţean, în preziua alegerilor, adică sâmbătă. Când urna ajunge la solicitant, acesta va da o declarație pe proprie răspundere că nu a mai votat și că într-adevăr nu se poate deplasa.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş