Tradiţia, predată la şcoala de duminică

Data actualizării: Data publicării:
profesoara de traditii

Maramureșul este una dintre puţinele regiuni ale României în care tradiţiile s-au păstrat aproape neschimbate de secole. La acest lucru contribuie şi o tănără de 28 de ani. După studiile din Bucureşti, ea s-a întors acasă şi acum învaţă zeci de copii cântecele, dansurile şi meştesugurile tradiţionale.

Cursurile de tradiţii se ţin într-o casă veche de 60 de ani, pusă la dispoziţie de un localnic. Iar cursanţi sunt copii din cinci sate.

Măriuca Nemeş Verdeş a absolvit Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti și are un master în Etnografie și Antropologie Socială. Acum este şi preşedinte al Asociației Călineștenii.

„M-am întors oarecum în sat pentru că îmi era dor și mi-era drag de satul tradițional. M-am măritat în satul tradițional și încerc, cât pot, să îl încurajez și să îi fac pe cât mai mulți tineri să creadă din nou în satul lor”, spune Măriuca Nemeș-Verdeș.

De 3 ani, tânăra ţine în fiecare săptămână, gratuit, cursuri de artă populară pentru copii.

„Învățăm jocurile: învârtita, rața, ardeleanca, ciobănașul”, spune unul dintre cei mici.

„Vin de 2 ani jumate și îmi place că învățăm să pictăm, să cântăm, să jucăm, învățăm colinde noi.”

„Vrem să arătăm că satul tradițional mai poate să fie viu și, totodată, vrem și copiii să se apropie și să vadă cu alți ochi satul tradițional”, spune Măriuca Nemeș-Verdeș.

„Fără ea, n-ar fi fost toate astea, n-ar fi fost. Datorită ei, de când a venit la noi în sat, în Călinești, s-au întâmplat toate”, spune Voichița Costin, directorul Asociației Călineștenii.

Elevii şcolii de tradiţii participă la evenimentele culturale din judeţ iar lucrările lor sunt prezentate în expoziții.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri