Traficul de carne vie | Cum pot depista medicii victimele traficanților

Data actualizării: Data publicării:
trafic carne vie

Ademenite cu un loc de muncă în străinătate sau cu o poveste de dragoste, mii de tinere ajung în mâinile traficanților de carne vie. Sunt tot mai multe victime în România, confirmă statisticile: în 2017, numărul lor a crescut cu aproape 27% față de anul precedent. Specialiștii spun că și medicii pot contribui la reducerea fenomenului. Cadrele medicale din Oradea au aflat cum să identifice victimele când le trec pragul cabinetelor.

Metoda "loverboy" - cea în care traficanții se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei ca să o oblige, în cele din urmă, să se prostitueze este doar una dintre strategii. Victimelor le este oferită posibilitatea de a câștiga mai bine în străinătate, unde, o dată ajunse, sunt supuse unor abuzuri greu de imaginat.

"Ei vor veni și vor promite o viață mai bună, deci fiecare vis pe care îl ai, ei vor promite că se va îndeplini. Fiecare vrea iubire, fiecare vrea să se simtă deosebit și asta face traficul și traficanții", a detaliat Leann Rhodes, președinta Asociaţiei Abolishion Oradea.

Există și alte metode de racolare.

"Altă tehnică este de a oferi joburi false, iar anul trecut au fost 35 de persoane care au fost "recrutate" online prin intermediul rețelelor de socializare", explică președinta Asociaţiei Abolishion Oradea.

Leanne Rhodes trăiește de patru ani în Oradea, unde reprezintă asociația Abolishion din Australia. A deschis aici un centru dedicat victimelor traficului de persoane - sunt 80.000 de mii în toată România, susține australianca. Însă nu toate cazurile ajung în atenția autorităților: anul trecut, Agenția Națională împotriva traficului de persoane a raportat 662 de persoane.

„Avem un adăpost unde trăiesc victime ale traficului de persoane, avem un centru unde acestea deprind abilități noi de lucru și un loc unde pot să muncească. Pentru că de multe ori, fetele care au scăpat din mâna traficanților nu reușesc să-și păstreze primele 4-5 joburi", spune Leann Rhodes.

La inițiativa Asociației Abolishion și a Colegiului Medicilor Bihor, specialiști în traficul de persoane au discutat cu medicii din Oradea despre modul în care aceștia pot contribui la identificarea victimelor.

"Aproape 80% dintre victime ajung la medic în timpul ce sunt încă traficate. Acestea sunt oportunitățile pentru a putea fi identificate", susţine Katherine Welch, fondator al organizației Relentless.

"În momentul în care ajunge în cabinetul medicului se poate deschide și să poată să conștientizeze cadrul medical familiarizat cu existența acestui fenomen că, realmente, această tânără sau adolescentă are nevoie de ajutor și de suport", spune dr. Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor.

Deși victimele suferă traume fizice şi psihice, există situații în care acestea se întorc la traficanţi.

"Deși nu este ceea ce preferă ea, se întâmplă de multe ori ca șantajul și amenințările sau să fie o presiune prea mare pentru ea ca să facă față", spune Nadia Pal, membru fondator al Asociaţiei Abolishion Oradea.

Anul trecut, în Bihor, au fost identificate 16 victime ale traficului de carne vie, iar de la începutul acestui an - 11 persoane printre care și minori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri