Transfer de viaţă. Peste 4.000 de români au fost supuși unor operații de transplant

Data publicării:
transplant

În urmă cu doi ani, Monica Jarca a fost diagnosticată cu insuficiență renală cronică în ultimul stadiu. A fost nevoită ca în fiecare zi, din patru în patru ore, să facă dializă. De două ori a încercat să facă un transplant de rinichi, dar șansa i-a surâs abia a treia oară. Atunci a primit un organ de la un pacient aflat în moarte cerebrală.

"Parcă sunt înapoi un copil, deci să primeşti o şansă, să primeşti un rinichi e ceva extraordinar, e ceva ieşit din comun", mărturiseşte femeia.

Tot printr-o operație de transplant a trecut și Emeric Ilyes. În urmă cu mai bine de 20 de ani, bărbatul a primit un rinichi chiar de la tatăl său. "A fost compatibil, totul a fost în regulă şi de aproape 23 de ani sunt bine, totul funcţionează ok."

Peste patru mii de români au primit organe de la donatori în viața sau aflați în moarte cerebrală. Numărul este totuși mic în comparație cu cei care așteaptă să fie salvați.

"Numai dacă avem în vedere pe segmentul pierderii funcţiei renale, sunt peste 10 mii de pacienţi care efectuează dializă. Luând în calcul şi pe celelalte tipuri de proceduri de transplant, numărul va fi mult mai mare", susţine Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Specialiștii spun că numărul donatorilor ar putea să fie mult mai mare dacă populaţia ar fi mai informată. În plus, este nevoie de implicare din partea medicilor din cele 40 de spitale unde se pot face prelevări.

"Foarte, foarte mult training şi foarte multă înformare în cadrul personalului medical şi repet toate spitalele din România ar trebui să dea un mimim de 10 donatori pe an. Există nişte frustrări legate de acele momente în care familiile nu sunt de acord cu donarea de organe", spune dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Centrului de Prelevare Oradea.

În România exista 4 centre de transplant renal, trei pentru transplantul de cord și câte doua pentru cel hepatic și de pancreas. Membrii Asociației Transplantaților din România spun că e nevoie de mai multe centre, dar mai ales de medici specialişti.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri