Transportul de persoane și mărfuri, verificat de poliţişti

Data actualizării: Data publicării:
controale politie trafic

Au fost controale severe ale polițiștilor săptămâna trecută, pe șosele. Vizate au fost vehiculele de transport persoane cu 9 locuri și cele de marfă cu o capacitate mai mare de 3 tone și jumătate. Acțiunile a avut loc chiar în săptămâna în care un șofer român a provocat o tragedie în Ungaria, soldată cu moartea a trei persoane.

„Vă rog să îmi prezentați permisul de conducere, atestatul profesional”, i-a cerut poliţistul unui şofer. Acesta din urmă ştie ce trebuie să aibă asupra lui: „Să avem licența de transport, să avem documentele noastre personale, deci permis de conducere, atestat, actele pentru vagon.”

Pe lângă acte, polițiștii verifică și dacă șoferii au respectat timpii de odihnă și de condus.

„În special odihna conducătorului auto, timpii de condus și atenție mărită în trafic, că sunt foarte multe concedii, trafic aglomerat, mașini foarte multe, accidente foarte multe pe autostrăzi”, explică şoferul unui autocar.

În prezent, șoferii care transportă persoane în mașini de maximum 9 locuri nu sunt obligați prin lege să respecte timpi de odihnă. Dacă regulile privind perioada de condus erau aplicate și acestor conducători auto, accidentul din Ungaria produs de un șofer român care a străbătut aproape 2.000 de kilometri, fără să doarmă, putea fi evitat, cred specialiștii.

„Prin aceste acțiuni urmărim, în primul rând, reducerea victimizării populației prin accidente rutiere. Trebuie să fim atenți la timpii de conducere, dacă se respectă timpii de conducere și de odihnă, dacă şoferii au documentele necesare efectuării unui astfel de transport”, a declarat subcomisarul Alin Gherman, șeful Biroului Rutier Oradea.

Operațiunea polițiștilor s-a desfășurat între 24 și 30 iulie și a făcut parte din programul Bus&Truck, derulat concomitent în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri