Traseele de via ferrata sunt verificate din timpul iernii pentru a fi sigure la primăvară

Data actualizării: Data publicării:
via ferrata pregatiri

Traseele de via ferrata au devenit, în ultimii ani, tot mai populare printre turiștii care iubesc munte. Specialiștii atrag însă atenția că aventura pe stânci se poate termina neplăcut în cazul în care cățărătorii nu sunt echipați corespunzător. Un club de escaladă din Bihor a făcut un experiment pentru a le arăta turiștilor cât de importantă este folosirea unui echipament adecvat.

O combinație între escaladă și drumeție montană, traseele de via ferrata pot fi parcurse de orice turist. Cu o condiție: să aibă echipamentul necesar. Adică ham, cască, o lonjă cu două carabine și un mecanism care atenuează șocurile. Lipsa acestuia din urmă poate fi fatal în cazul unei căderi accidentale.

"- A cedat chinga. Punctele de fixare au rămas intacte și chinga asta care rezistă la două tone și ceva s-a rupt.
- Asta doar pentru că nu era amortizorul."

"Avem un manechin de 80 de kilograme pe care îl aruncăm de la patru metri înălțime și acesta primește pe cel mai slab punct de ancorare un șoc de aproape două tone", a explicat Răzvan Paută, președintele clubului Cassio Montana.

Experimentul realizat pe stâncile de pe Defileul Crișului Repede a presupus și testarea unor materiale folosite în asigurarea cablului pe traseul de cățărare.

"Amarajele rezistă, în schimb dacă omul nu este echipat corespunzător (...) cu un shock absorber, lipsa acestuia rezultă moartea. Din păcate, găsim foarte mulți turiști care nu folosesc echipament corespunzător", a precizat Ivan Nagy, din cadrul Salvamont Bihor.

"Acest eveniment este organizat împreună cu Salvamont Bihor și Cassio Montana și vrem să subliniem faptul că e foarte important acel absorbant de șoc care este pe hamul de cățărat, ținând cont că a devenit un fenomen via ferrata, mii de turiști care efectiv parcurg traseele de via ferrata în județul Bihor", a declarat Sebastian Lascu, membru al clubului Cassio Montana.

Din cele patru trasee de via ferrata amenajate în Bihor, trei se află pe Defileul Crișului Repede, în zona Vadu Crișului-Șuncuiuș.

"Și acum au întrebat unii dacă pot intra pe via ferrata, dar nu prea poți când e zăpadă și gheață pe el; dar, de pildă, s-a intrat pe traseu de via ferrata și în noiembrie, când era frig. Important este să fie traseul curat, să nu fie zăpadă sau apă pe el, pentru că poți aluneca", atrage atenţia Sebastian Lascu.

În Șuncuiuș există și o tiroliană de patruzeci de metri, de unde se poate porni pe unul dintre traseele de cățărare.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri