Trei biserici din Oradea vor fi restaurate din fonduri transfrontaliere

Data publicării:
BETA biserici reparate

Cele trei biserici care vor fi restaurate în urmatoarele cinci luni sunt Biserica cu Lună, biserica romano-catolică din Cetatea Oradea și de biserica reformată din Orașul Nou

Vor fi făcute lucrări atât la faţade cât şi şi în interior, în special la cele care au turnuri ce pot fi vizitate de turişti.

"Vizitatorii ne dorim să urce în turn - primul punct de pe ordinea de zi a fondurilor europene este reabilitarea turnului, cu posibilitate de vizitare a turiştilor români şi străini", explică Dumitru Popovici, preot la Biserica cu Lună din Oradea.

La biserica reformată de pe strada primăriei muncitorii vor trebui să repare crăpăturile apărute la unul dintre turnuri dar şi interiorul.

"Trebuie consolidată fundaţia turnului, dorim să fie schimbate şi tencuiala exterioară şi cea interioară, deci să fie un punct atractiv pentru turişti", spune Sándor Lajos, preotul paroh al bisericii reformate de pe Strada Primăriei din Oradea.

"Avem pentru Biserica cu Lună o valoare 2,8 milioane, pentru biserica romano-catolică din cetate 469 de mii de lei, iar pentru biserica reformată din Oraşul Nou o valoare de 1,19 milioane de lei, fără TVA", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Trei firma au depus oferte la licitaţia organizată de primărie pentru renovarea celor trei biserici dar câştigătorul va fi anunţat în următoarele săptămâni. Lucrările ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an.

reporter: Edina Szomoru
operatori: Gabor Szilagyi, Ciprian Platona

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri