Trei filiale ale Bibliotecii Judeţene din Oradea sunt în pericol de evacuare

Data publicării:
biblioteca mirisan evacuare Oradea

Pericol de evacuare pentru trei filiale ale Bibliotecii Județene din Oradea. Este semnalul de alarmă tras de conducerea instituției și de șefii administrației județene, după ce Primăria Oradea a cerut evacuarea până pe 1 aprilie a spațiilor ocupate de cele trei filiale. Deocamdată, somaţia nu a fost pusă în aplicare, dar Consiliul Judeţean aşteaptă un răspuns oficial din partea primăriei.

Pe 30 martie, conducerea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" a primit o informare prin care i se punea în vedere ca până pe 1 aprilie să fie eliberate spaţiile de la Facultatea de Medicină şi de pe bulevardele Dacia şi Decebal, aflate în proprietatea oraşului. Motivele? Contractele de comodat încheiate pe 10 ani au expirat, iar Primăria ar intenţiona să valorifice sediile filialelor.

"Mi se pare aşa un gest absolut neaşteptat", spune prof. Antonia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai". "O asemenea eliberare de spaţii ar însemna o muncă titanică de cel puţin şase luni de zile. Dar nu numai acesta este aspectul care ne îngrijorează, ci faptul că am lipsi oamenii din aceste zone ale oraşului de un spaţiu cultural pe care chiar îl folosesc."

Reprezentanţii primăriei susţin că filialele bibliotecii aflată în subordinea administraţiei judeţene nu vor fi evacuate. Doar cea de lângă Facultatea de Medicină ar putea fi mutată temporar din cauza lucrărilor de reabilitare.

"Acolo există câteva clădiri care vor intra într-un proces de reabilitare, printre care ar trebui să fie şi aceasta în care funcţionează un sediu al bibliotecii judeţene. Însă s-a discutat deja cu conducerea conducerea Consiliului Judeţean şi se va lua cea mai bună decizie în perioada următoare", a venit replica administraţiei locale, prin purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Grama.

Studenţii medicinişti susţin că au nevoie de filiala de la facultate a bibliotecii judeţene.

"Noi, studenţii de la medicină, venim la bibliotecă să învăţăm şi este foarte important pentru noi să avem un loc unde să venim ca să studiem în pauze."

"Este foarte important pentru mine, pentru că e aproape de facultate. Eu studiez aici medicina şi dacă vor muta biblioteca, nu voi avea unde să studiez", spune un student străin.

"Din toate sondajele reiese că românii, din păcate, citesc tot mai puţin de la an la an. Trebuie să încurajăm ca aceste biblioteci să funcţioneze la nivel de municipiu, să existe", susţine Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Un abonament la biblioteca judeţeană costă 25 de lei pe an, iar cititorii pot petrece oricât timp doresc în sala de lectură. Spaţiul bibliotecilor este uneori şi gazda unor evenimente culturale.

"Ne-am format o familie, o micuţă familie vizavi de toţi cititorii care vin la noi. Din punctul meu de vedere, cred că nu se vor închide filialele", spune Georgiana Biriş, bibliotecară.

Închiderea temporară a celor trei filiale ale bibliotecii judeţene din Oradea ar afecta peste 30 mii de cititori, consideră directoarea instituţiei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri