Sari la conținut
News Alert

Trenurile București-Satu Mare și retur au fost limitate la gara Baia Mare

Din această lună, gara din Baia Mare este capăt de linie pentru trenul București - Satu Mare. Garnitura oprește în Baia Mare, iar trenul care ar trebui să lege Satu Mare de Capitală pornește tot din reședința Maramureșului. Decizia aparține CFR Călători care invocă numărul mic de călători pe ruta Baia Mare-Satu Mare, dar și optimizarea costurilor. De cealaltă parte, 20 de primării au cerut ca trenurile să se oprească în Maramureș. Însă, fără succes.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Dacă până acum toate trenurile care veneau de la București aveau ca destinație finală orașul Satu Mare, de acum lucrurile s-au schimbat. De la 1 aprilie trenurile se opresc în Baia Mare."

Și tot din gara Baia Mare pornesc spre București și cele patru trenurile interregio care aveau, pâna la sfârșitul lunii trecute, ca punct de plecare municipiul Satu Mare.

Nicoleta Mălăescu, șef serviciu analiză piață CFR, Regionala Cluj: "Au intervenit o serie de modificări în circulația trenurilor între stațiile Baia Mare - Satu Mare, pentru optimizarea traficului de călători, echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli a societății, luându-se în calcul numărul redus de călători între Baia Mare și Satu Mare."

Călătorii sunt indignați de această modificare.

"Nu-i ceva normal să vina oamenii din Satu Mare în Baia Mare să ia trenul de aici să meargă."

"Ar trebui să meargă până la Satu Mare, că și cei de acolo au nevoie de transport."

Încă de când s-a aflat de intenția CFR de a opri trenurile în Baia Mare, 20 de primării din județele Satu Mare și Maramureș au făcut front comun și au înaintat un memoriu Ministerului Transporturilor și Camerei Deputaților.

Dumitru Pop, primarul comunei Odoreu, județul Satu Mare: "Noi am încercat sa sensibilizăm cam toate instituțiile pe calea firească să oprim un prejudiciu care urma să se întâmple. Nu am reușit, dar asta nu înseamnă că nu vom reuși. Din moment ce am depus un memoriu nu ne vom lăsa, vom merge mai departe."

Și Prefectura Satu Mare a facut demersuri atât la Ministerul Transporturilor, cât și la conducerea CFR pentru a reveni asupra acestei decizii.

Cristian Marița, manager public Prefectura Satu Mare: "Din păcate, răspunsul pe care l-am primit nu este favorabil cetățenilor județului Satu Mare. Bineînțeles că înseamnă un disconfort, pentru că relația pe la Oradea aduce cel puțin 2 ore în plus călătoriei la București."

Odată cu modificările survenite în mersul trenurilor, singura garnitură directă între Satu Mare și București rămâne trenul interregio 1742, pe ruta Oradea, Cluj Napoca, Brașov. Acesta pleacă din Satu Mare la ora 16.50 și are o durată totală a călătoriei de 15 ore și 20 de minute.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa