Trusa profesională, investiţie în propriul viitor

Data actualizării: Data publicării:
truse profesionale

Foarfece, ondulatoare, vopsele, halate sau cuțițe. Sunt câteva dintre obiectele pe care elevii care învață în școlile profesionale le cumpără ca să deprindă mai ușor meseria aleasă. Vorbim despre ustensile profesionale, mult mai bune decât ce le oferă școala. Ca să adune banii necesari pentru trusa profesională, tinerii pun deoparte bursa lunară de 200 de lei și chiar lucrează după ore.

Ana-Maria Iuhoș este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazu" din Oradea, specializarea coafură-frizerie. Ca să poată exersa acasă sau să facă practică la un salon de înfrumuseţare a preferat să-şi cumpere propria trusă: foarfece, ondulatoare, placă sau uscător.

"- Investiția este destul de mare, o trusă completă, ajunge până la 2000, 3000 de lei.
- Destul de mult.
- Da, e mult. Dar scoți banii pe parcurs. Da, este o meserie bănoasă", spune Ana-Maria Iuhoș.

La fel au procedat multe dintre colegele ei, care învaţă cum să aranjeze şi să vopsească părul. Ele vor călca pe urmele absolventelor din generaţiile anterioare, care în proporţie de 70 % lucrează acum în saloane.

"Avem proaspeți absolvenți, atât la liceu cât și la școala profesională, care împreună cu familia și-au întemeiat un salon de estetică și lucrează împreună cu familia", susţine Gabriela Liberț, profesor de estetică.

Elev la acelaşi colegiu, la specializarea bucătar-ospătar, Marian Olah şi-a cumpărat toate obiectele necesare practicării unei meserii. A făcut-o cu banii câştigaţi la un hotel din oraş, unde lucrează de câteva luni.

"Prima achiziție știu că a fost un halat și niște pantaloni, cu timpul am strâns bani și mi-am luat papuci, cuțit, șorturi și alte halate. Aici, la școală, am început cu chestii micuțe, dar la hotel am început să lucrez cot la cot cu bucătarul", povesteşte Marian.

Profesorii spun că şcoala le pune la dispoziție elevilor tot ce au nevoie: de la uniforme la instrumente folosite în bucătărie. Recunosc însă că, din când în când, elevii mai trebuie să aducă de acasă materie primă.

"Noi încercăm să lucrăm grupat, în grupe, iar ei aduc de acasă o roșie, un castravete, cum putem", confirmă Lavinia Popa, maistru de alimentație publică.

"Ei când termină trei ani de profesională primesc certificat de calificare în meseria respectivă. Fac trei ani, dar au avantajul că știu o meserie cu care deja vor putea să se întrețină singuri", spune Ruben Filimon, directorul Colegiului Naţional "Mihai Viteazu" Oradea.

Chiar dacă trebuie să investească în trusele profesionale, elevii școlilor de meserii au avantajul că se pot angaja part-time încă din primul an de liceu.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri