Tudor Giurgiu, mărturisire la "Vocile Bihorului": Oradea s-a schimbat extraordinar

Data actualizării: Data publicării:
Tudor Giurgiu la Voci

"Oradea este de mult în atenţia noastră", a mărturisit Tudor Giurgiu, la Vocile Bihorului. Fondatorul TIFF a spus că oraşul oferă posibilităţi pentru turnarea unui film în zona centrală şi că alegerea făcută pentru acest festival nu a fost întâmplătoare. "Sperăm ca orădenii să ne răsplătească eforturile şi să vină la film", a fost invitaţia regizorului clujean.

Ideea unui TIFF organizat în afara Clujului nu este nouă. Ea a apărut după ce organizatorii festivalului au observat că multe dintre filmele de valoare nu putea fi incluse în programul obşnuit şi că un al doilea eveniment similar este necesar. Alegerea oraşului Oradea nu a fost întâmplătoare.

Tudor Giurgiu, fondator TIFF: "Voiam de mult timp să organizăm un festival toamna. Sunt foarte multe filme noi care apar după TIFF-ul din Cluj. Evoluţia oraşului vostru, am filmat aici câteva secvenţe din "De ce eu?", am fost şi la lansare, oraşul s-a schimbat şi în centru, dar şi în jur extraordinar. E loc de mult mai multe evenimente culturale de anvergură."

Atunci când s-a hotărât să organizeze acest festival şi la Oradea, regizorul Tudor Giurgiu s-a lovit de o problemă: lipsa sălilor de cinema. Oradea nu mai are nicio altă sală funcţională, în afara celor de hipermarket. Fostul cinema "Libertatea" este cel care le-a atras în special atenţia organizatorilor festivalului, însă Primăria nu a reuşit încă să găsească o sursă de finanţare pentru acest proiect de reabilitare.

Tudor Giurgiu, fondator TIFF: "E un spaţiu ideal şi pentru un festival, dar şi pentru proiecţii de filme. Eu sunt optimist, sunt convins că dacă există preocupare şi interes din partea orădenilor, acest lucru se va întâmpla."

Cinematograful românesc trece printr-o nouă fază, crede regizorul clujean, în care filmele inspirate din realităţile dinainte de Revoluţie sunt înlocuite de producţii mai proaspete şi mai uşor de urmărit.

Tudor Giurgiu, fondator TIFF: "Cred că e o fază de aşezare, în care publicul va spune că nu se întâmplă totul într-o bucătărie. E o fază de maturizare. Peste tot unde am fost cu caravana de filme cele mai de succes proiecţii au fost cele la care am rulat filme româneşti."

TIFF Oradea va avea loc în acest final de săptămână, în şase locuri din oraş: Piaţa Unirii, Cetatea, Teatrul "Regina Maria", Universitatea Creştină Partium, sinagoga Zion şi cafeneaua Lokal.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri