TURIST ACASĂ. Drumeție prin cătunele și pădurile Bihorului, la început de primăvară

Data actualizării: Data publicării:
drumetie excursie padure

Fără să fie, încă, la fel de frumoase ca primăvara sau vara, pădurile din România oferă deja posibilitatea drumeţiilor de o zi. Au apărut primii ghiocei şi brânduşe, dar şi leurda, o plantă aromatică foarte apreciată pentru gustul ei. Efortul nu este atât de mare ca şi pe zăpadă, însă distanţele care pot fi acoperite de turişti sunt mai mari. La o astfel de drumeție puteți participa în Bihor, pe valea Vida.

Punctul de plecare este satul Călăţea, din judeţul Bihor, în apropiere de oraşul Aleşd. Lăsăm maşinile la ieşirea din localitate şi pornim la drum, cu ajutorul GPS-ului, spre valea Vida. Pe drum trecem pe lângă un cătun izolat, dar şi prin păduri în care furtunile şi, probabil, intervenţia omului au lăsat în urmă un spectacol dezolant. Abia ajunşi în zone mai ferite începem să simţim că suntem în natură.

Aproape la tot pasul apar ghiocei şi brânduşe. Îi ocolim cu grijă şi ţinem drumul spre Valea Videi, însă, la un moment dat, întâlnim un obstacol de netrecut: apa. Aşa că toată lumea îşi ia bocancii în mână, pentru a trece desculţi prin valea care, la început de martie, are doar câteva grade.

”- O adevărată terapie.
- Cât de rece e apa?
- Ca şi iarna. Dar peisajul a fost frumos, aer curat, a meritat”, spune Mirabela Sime, turistă.

Începem să căutăm peştera Cubleşului, situată în versantul stâng al Văii Blajului, afluent al pârâului care alimentează cel mai cunoscut baraj din Bihor, din satul Luncasprie. Niciun semn nu ne ajută însă să o găsim, astfel că harta de pe telefon şi cea fizică, pe hârtie, rămân singurele opţiuni.

”- 250 de metri arată aici. Cam 250 de metri de la intresecţie.
- Şi acum am venit pe aici? Unde am traversat apa?
- Aici.
- Nu pe aici e undeva peştera?
- Nu, mai sus. Aici ar trebui să fie.”

Dar nu e, aşa că ne întoarcem spre maşini. Epuizaţi, după un drum de peste 20 de kilometri, parcurs în aproape opt ore.

”Am făcut o tură prin pădure, pe la ghiocei, brânduşe, am coborât spre Valea Videi, pe Valea Blajului şi am venit înapoi, la maşini. Mai mult prin pădure”, povestește Emilia Şuteu, turistă.

O astfel de ieşire în natură se face cu costuri minime, care presupun doar deplasarea până în satul Călăţea, aflat la circa 60 de kilometri de Oradea. Turiştii trebuie însă să aibă suficientă mâncare şi apă pentru drum, pentru că traseul îi duce prin zone complet izolate.

Reporter/Operator: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri