Turist în Apuseni. Canionul Oşelu, un refugiu în natură

Data publicării:
canion oselu

Munţii stâncoşi, vegetaţia bogată alcătuită din păduri de foioase şi conifere, dar şi sursurul continuu al apei fac din traseul de pe Valea Boghii o experienţă cu adevărat surprinzătoare.

"Ne aflăm pe Valea Boghii, iar locul este numit de către localnici la Neagra. Este folosit pe timp de iarnă ca şi zonă de rafting datorită debitului mare de apă, iar pe timp de vară venim să facem body-rafting aici. Turiştii care merg spre Boga sau spre Padiş se opresc pentru a face un tur foto, fiind o zonă foarte frumoasă", spune speologul Călin Perneş.

Mergând pe firul pârâului ajungem la Bazinul de acumulare a Văii Boga, de unde începe, practic, Canionul Oşelu. Cascada se află pe Valea Oşelu, pe afluentul stâng al pârâului Boga, iar căderea apei are 5 trepte şi o înălţime de aproape 10 metri.

"Cascada Oşelu este ultima din cele 7 cascade consecutive ale canionului Oşelu, cu o lungime aproximativă de 300 de metri. Este foarte îndrăgită de cei care practică canioningul, fiind formată din mai multe cascade foarte puternice de apă. Turiştii vin aici pentru a face fotografii."

Însă canionul Oşelu nu este singurul punct de atracţie al drumeţiei pe care v-o propunem. Înapoi pe Valea Boghi, ai cărei pereţi au înălţimi ce pot ajunge la 120 de metri, trecem pe lângă Cascada Picurătoare, admirăm Şura Dracului, dar şi alte spectaculoase chei săpate de ape în stâncile de calcar.

"De a lungul văii Boga găsim mai multe formaţiuni dezvoltate în calcar. Locul este folosit de turişti pentru popas, dar şi pentru refugiu împotriva intemperiilor", a aflat Romana Fărcaş, reporter Digi24 Oradea.

Drumul până la punctul în care pârâul Boga îşi are izvorul este plin de adrenalină. Casca de protecţie şi cizmele de cauciuc sunt obligatorii. Cei trei kilometri de drum pieptiş te scot într-un loc desprins parcă din basme. Aici, vegetaţia este mereu verde. Pe tot parcursul anului, temperatura apei este constantă: 10 grade Celsius.

Drumul până la Canionul Oşelu şi Valea Boghii se parcurge din Oradea spre Beiuş, Pietroasa, urmând după aceea drumul forestier ce porneşte din satul de vacanţă Boga.

Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri