Turist în inima Munţilor Rodnei

Data publicării:
Borsa

Între Munţii Rodnei şi Maramureş se află Borşa, una dintre cele mai vechi aşezări din zona de nord a ţării. Staţiunea, foarte popularã printre turişti, se aflã la o altitudine de 850 de metri. Pasionaţii de sporturi de iarnã au aici trei kilometri de pârtie, telescaun şi teleski.

"Astãzi funcţionează 2 pârtii construite în anii '80 - telescaunul si teleskiul - şi avem în construcţie un alt telescaun în pasul Prislop la o altitudine de 1600 de metri unde zăpada persistă timp de 6 luni", spune Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa.

Tot aici a fost amenajată o trambulină naturală, cea mai mare din Europa, loc perfect pentru un Campionat European sau Mondial de sărituri la ski. Zona este în plină dezvoltare. Sunt două mii de locuri de cazare în cele peste 70 de hoteluri, pensiuni, vile sau cabane, ocupate mai tot timpul anului.

"90, 100 de lei camera dubla si single 70. Avem spaţiu de grătar afară, dacă vor să îşi pregătească ceva de mâncare", a precizat Visilia Donş, proprietarul unei pensiuni din Borşa.

Iar faptul cã Borşa este situatã la poalele muntelui Pietrosu, cel mai înalt din Carpaţii Orientali, face din acest loc unul de poveste. Meritã vãzute aici Lacul Iezer, al cãrui contur e similar cu al României, sau Cascada Cailor. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge apoi în mai multe trepte peste un zid calcaros numit "Podul Cailor", care are o legendã interesantã.

"Nişte cai sălbatici care dominau crestele Rodnei au fost vânati de nişte urşi, au fost atraşi într-o capcană, n-au avut unde să meargă, s-au speriat şi au căzut în hăul cascadei", povesteşte Ghiţă Olteanu, ghid turistic.

O vorbã din bãtrâni spune cã fetele care se spalã cu apa din cascadã înainte de Sânziene se vor mãrita în acel an. În Borşa, obiceiurile strãvechi sunt respectate cu sfinţenie. Zona este celebrã şi pentru fauna şi flora foarte diverse.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri