Sari la conținut

Turiștii care vin în Oradea se pot plimba cu o garnitură veche de aproape 100 de ani

"Atenție, pornim!"

Acesta a fost semnalul de pornire în prima cursă a tramvaiului de epocă, asemănător celor care circulau în Oradea la începutul secolului al XX-lea. Garnitura a fost primită ca donație din partea muzeului tramvaielor din Viena și a fost restaurată de specialiștii companiei locale de transport.

"Noi am încercat pe baza documentelor originale să restaurăm pe cât posibil tramvaiul, ca un tramvai de călători. Deși motoarele și piesele sunt de 100 de ani, este perfect funcțional - în deplină siguranță putem duce călătorii", dă asigurări Istvan Csuzi, directorul companiei orădene de transport în comun.

Vagonul motor are 66 de locuri, plus cel al vatmanului, în timp ce remorca are 67 de locuri, la care se adaugă scaunul însoțitorului. Primii orădeni care au urcat în bătrâna garnitură spun că o astfel de călătorie nu se uită prea ușor.

"Este o senzație extrem de plăcută, liniștitoare, chiar îmi place."

"Eu cred că o să fie un lucru interesant mai ales pentru tânăra generație care nu s-a întâlnit cu un asemenea tip de tramvai."

Apariția ineditului mijloc de transport i-a făcut pe trecători să se oprească și să îl fotografieze.

"Tramvaiul se deplasează cu viteză de aproximativ 10 kilometri pe oră ceea ce permite turiștilor și călătorilor să admire obiectivele de pe traseu", a constatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Comenzile sunt simple și pot fi învățate de un vatman în doar câteva ore.

Tramvaiul va circula sâmbăta și duminica, iar călătorii își pot cumpăra bilete speciale din autogara Nufărul. Prețul unei curse este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța