Turla unei biserici din Bihor, înclinată ca turnul din Pisa

Data publicării:
biserica

Biserica din Chioag a fost construită pe un deal, între anii 1936 și 1939. Corpul principal a fost adăugat unei turle ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. În ultimii ani specialiștii au observat un fenomen interesant: turnul a început să o ia la vale.

"În condițiile unui teren argilos, pe o culme de deal, corpul navei bisericii a rămas fix, în timp ce turla a început să alunece și să taseze diferit. Astfel avem acum o înclinare de aproximativ 2-3 grade a turnului", explică arhitectul Cristian Pușcaș.

Mișcarea spre răsărit a turlei bisericii poate fi observată mai ales în raport cu stâlpii din jur. Localnicii au încercat să găsească explicații.

"A fost o furtună mare și, din cauza furtunii mari, s-a înclinat."

"Din cauza alunecărilor de teren, se mișcă și biserica."

"Solurile sunt argiloase și din cauza asta s-ar putea ca și construcțiile să se încline", este de părere și Gavril Herman, primarul comunei Sârbi.

Din acest motiv, specialiștii cer începerea unor lucrări de consolidare. Autoritățile spun însă că nu au bani pentru acestea. În plus, biserica din Chioag nu se regăsește pe lista celor 435 de obiective culturale din Bihor, dezvăluie
Lucian Silaghi, directorul Centrului de Cultură Bihor.

Inclinația turlei bisericii din Chioag este similară cu cea a mult mai celebrului turn din Pisa. Pe același model, localnicii se gândesc că și lăcașul lor poate deveni o atracție turistică.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri