Sari la conținut

Turnir medieval. Castelul Karolyi a găzduit a treia ediţie a festivalului "Villa Karul"

Paladinii de Terra Medieș s-au luptat în fața publicului venit să asiste la reproducerea unor turniruri între cavaleri. Vizitatorii au putut vedea replici ale armelor folosite în luptă cu sute de ani în urmă.

"Misiunea cavalerilor în vremurile contemporane este puțin cam ambiguă, dar noi, Paladinii de Tera Medieș, încercăm să rupem lumea din cotidian, să o transportăm în Evul Mediu pentru a vedea cum trăiau oamenii acelor vremuri, cum se distrau, cum sufereau", spune liderul Paladinilor.

Bogdan Georgescu, directorul Direcției de cultură a municipiului Carei: "Ideea festivalului este de a promova turismul cultural, de a promova castelul Karoly, fiindcă acest festival datează odată cu reintroducerea castelului în circuitul turistic. Am încercat să aducem în atenția publucului meșteșuguri uitate. Avem mici meșteșugari, meșteri populari care prezintă meserii practicate în Evul Mediu, avem ordine de cavaleri, avem arcași și fel de fel de concursuri pentru copii.

La festival au fost amenajate standuri ale celor care mai păstrează meșteșugul confecționării costumelor sau armurilor medievale.

"Armura trebuia să te protejeze; se folosea în luptă și trebuia să aibă funcțiile potrivit unei bătălii. Trebuia să te protejeze împotriva săgeților, săbiilor. Aceste tipuri de săgeți erau pentru genul acesta de armuri metalice, ca să străpungă", explică Zoltan Letai, membru al clanului Șoimii din Pustă.

Aceasta este a treia ediție a festivalului medieval din curtea castelului Karolyi din Carei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves