Turnul înclinat din Oradea. Construcţia se află într-o fostă fabrică de alumină din oraş

Data publicării:
BETA turn

Orădenii zâmbesc atunci când văd imaginea ciudatei construcţii. Puţini ştiu că turnul a ajuns în această poziţie după ce actualii proprietarii ai fostei uzine Alumina au decis să demoleze construcţiile industriale. Eliberat de acestea, terenul de 24 de hectare, aflat lângă drumul spre vama Borş, urmează să fie vândut. Singura clădire care nu a putut fi dărâmată, deocamdată, este turnul de răcire.

"Nu s-a reuşit din prima încercare, dar măcar am dat o direcţie stabilă şi sigură de a nu mai afecta alte societăţi. Deci oricum vom face, o să demolăm în direcţia convenabilă", spune Francisc Erdei, directorul societăţii.

Capabil să răcească 3 mii de metri cubi de apă pe oră, turnul are o înălţime de 45 de metri. Specialiştii spun că este foarte stabil, pentru că are un diametru de 32 de metri la bază şi 22 de metri la vârf. Din acest motiv, nici demolarea lui nu este o sarcină uşoară.

"Există, după mine, mai multe variante. După efectuarea simulărilor şi stabilirea procedurilor, varianta de dinamitare, sau implozie, mai există şi varianta de a demola prin utilaje specifice", explică inginerul Alexandru Bucur.

Fabrica Alumina a fost înfiinţată în 1965 şi producea materiale folosite pentru realizarea aluminiu metalic. În perioada sa de înflorire, spre sfârşitul anilor 80, uzina avea 1200 de muncitori. Declinul a început în anii '90, iar fabrica a intrat în faliment în 1999. A fost cumpărată de o firmă rusească, care a încercat de mai multe ori să o repornească, fără succes. Acum a fost demolată şi terenul va fi vândut.

Reprezentanţii fabricii spun că vor demola turnul în etape, începând din partea superioară a acestuia.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri