Turtă dulce şi grătare cu călcătorul la Debreţin

Data actualizării: Data publicării:
targ de Craciun Debretin

Mii de lumini, colinde, mâncare tradițională și produse realizate după rețete din străbuni. De asta au parte cei care trec în aceste zile pe la târgul de Crăciun din orașul maghiar Debreţin. Pe un frig năprasnic, turiștii și localnicii se opresc la fiecare tarabă din zecile aduse în centrul așezării. La mare căutare sunt vinul fiert și turta dulce.

Târgul de Crăciun din orașul maghiar Debreţin a fost deschis pe 30 noiembrie, în zona centrală, în locul care a găzduit timp de 300 de ani piața orașului.

"Avem în jur de 60 -70 de comercianți, caracteristica acestui târg este că se află chiar în buricul orașului, vorbim despre o zonă pietonală, care este traversată doar de tramvai", spune Nora Erdely, referent de turism în Debreţin.

Până la sfârşitul anului, vizitatorii târgului au parte de tot felul de oferte. Cel mai căutat stand este cel cu turtă dulce, unde producătorii au adus zeci de sortimente. Unul e preparat după o reţetă din secolul al XVIII-lea.

"Produsul este făcut după o machetă specială din lemn sculptat în care se toarnă aluatul, iar apoi este bătut", a explicat Laszlo Rodici, producător de turtă dulce.

Printre comercianţii locali şi-au făcut loc şi două românce. Originare din judeţul Cluj, ele au venit în Debreţin cu tot felul de lucruri tradiţionale.

"Față de masă, lipideu, draperi, covoare, ce am moștenit de la părinți, de la bunici. Au cam 50-60 de ani", a detaliat Suzana Ior, comerciant din județul Cluj.

O figură aparte este o tânără care vinde bricege realizate chiar de ea, după modelul celor purtate de ciobanii din pusta maghiaară.

"Confecționăm bricege, este o tradiție ungurească. Sunt lucrate manual, mânerul este din coarne de cerb și fiecare are un specific aparte", spune Kristina Dorcsak, comerciant.

Interesantă este şi oferta unui bucătar din zonă: grătare preparate cu ajutorul... călcătorului cu cărbuni.

"Când un client vine și ne cere de exemplu un cârnat atunci punem călcătorul peste el, astfel căldura se păstrează mult mai bine și carnea se frige așa cum trebuie."

"De la Târgul de Crăciun din Debreţin cei interesați își mai pot cumpăra vase din ceramică, vin fiert, preparate tradiționale și kurtos-kolacs. Atmosfera este completată și de zăpada care a căzut miercuri seara peste orașul maghiar", a observat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Din 25 decembrie, comercianții care vând produse de Crăciun le vor lăsa locul celor care oferă produse pentru noaptea dintre ani. Vizitatorii vor putea alege între diferite tipuri de haine, bijuterii și ornamente.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri