Sari la conținut

Ucenicii şi stagiarii, nedoriţi de patroni

Legea uceniciei se adresează tinerilor între 15 şi 25 de ani şi îi ajută să-şi găsească mai repede un loc de muncă. Prin acest act, absolvenţii de studii superioare au posibilitatea să facă stagii de pregătire în cadrul unor firme. În schimb:

"Angajatorii care încadrează ucenici la locul de muncă primesc o subvenţie de 300 de lei într-o perioadă de la un an de zile, iar cei care încadrează stagiari absolvenţi de studii superioare primesc tot 300 de lei, pe o perioadă de 6 luni", a anunţat  Adrian Morar, directorul adjunct al AJOFM Bihor.

Subvenţii:
- pentru ucenici - 300 de lei/lună, timp de un an
- pentru stagiari - 300 de lei/lună, timp de 6 luni

În teorie iniţiativa sună bine, însă rezultatul practic a fost nul, cel puţin în Bihor. Deşi tinerii şi-au dorit să înveţe meserie într-o firmă:

"Ar fi mai ok ca stagiar, pentru că aş putea învăţa o meserie mai uşor."

"Sunt interesat ca practicant, pentru că m-ar ajuta mai departe în cariera profesională."

În acest an, niciun angajator nu a dorit să lucreze cu ucenici şi nici nu a acceptat tineri stagiari. Răsplata oferită nu este motivantă, explică antreprenorii.

"În legislaţie este prevăzut că, atunci când încerci să faci ucenicie la locul de muncă, trebuie să ai un maistru instructor pe care să-l plăteşti pentru a efectua ucenicia, iar la terminarea stagiului de ucenicie să se facă o comisie care care să-i examineze şi să le asigure diploma în urma uceniciei făcute. Toate aceste inseamnă cheltuieli pentru angajator", explică Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

"Un ucenic dă un randament undeva între 10 şi 15% din cel al unui muncitor calificat. Asta înseamnă că, independent de această subvenţie, eu la final de lună fac calculul pentru a şti cât am pierdut, nu cât am câştigat", completează Cătălin Popa, directorul executiv al unei firme.

"Ucenicia este puţin delicată pentru că poate pregăti numai specialişti cu complexitate redusă; s-ar preta pentru absolvenţii de clasa a opta, dar ei sunt obligaţi să termine 10 clase", consideră prof. Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea.

În fiecare an în Bihor încheie studiile peste 5 mii de tineri. Specialiştii în ocuparea forţei de muncă speră ca anul viitor 10 angajatori să încadreze ucenici sau stagiari.

Reporter: Bogdan Costea

Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş