Ucisă de o complicaţie periculoasă. O tânără din Oradea a fost afectată de un sindrom ale cărui cauze nu sunt cunoscute

Data publicării:
sindrom HELLP

Săptămâna trecută, tânăra a născut o fetiţă prin cezariană, procedură decisă de medicii Maternităţii din Oradea, care au aflat că prezintă hipertensiune arterială. După două ore, au apărut complicaţii provocate de sindromul HELLP, iar medicii au transferat-o de urgenţă în secţia de Terapie Intensivă.

"Aici a fost pusă pe dializă, dar evoluția a fost extrem de nefavorabilă, ducând la insuficiență multiplă de organ", a declarat dr. Carmen Pantiș, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.

În ciuda eforturilor medicilor, ficatul femeii nu a mai rezistat, iar apoi a făcut blocaj renal. Luni seara, tânăra a murit.

"Considerăm că nu există suspiciuni de malpraxis, deoarece i s-a acordat maximum de îngrijiri medicale", este de părere doctorul Pantiş.

Sindromul HELLP este una dintre cele mai periculoase complicații care apar în ultimele săptămâni de sarcină sau imediat după naştere. Cauzele sale nu sunt cunoscute şi are o evoluție imprevizibilă. Gravidele afectate prezintă semne de oboseală ori stări de rău, sângerări nazale sau vaginale şi tulburări digestive. Cele mai expuse sunt femeile diagnosticate cu hipertensiune arterială.

"În momentul în care o astfel de pacientă rămâne gravidă sfatul meu este să se prezinte imediat la ginecolog, care va lua în evidență această pacientă și va urmări clinico-paraclinic această sarcină", este opinia doctorului Tiberiu Pop, medic ginecolog.

Dacă sindromul HELLP nu este depistat cât mai repede, una din patru femei riscă complicații severe, ce pot duce la deces. Medicii nu pot trata ambulatoriu aceste de situaţii, identificate mai ales la femeile cu descendență europeană, de peste 25 de ani.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri