Sari la conținut
News Alert

Ultimii maidanezi din Oradea vor fi adunați de pe străzi

Câinii fără stăpân nu mai sunt de mulți ani o problemă pentru orădeni. Dacă la începutul anilor 2000 pe străzile orașului erau numărați 1500 de maidanezi, numărul lor s-a redus treptat, iar acum nu sunt mai mult de 50. Autoritățile au întocmit o hartă cu zonele în care au fost observate animalele.

"Cei mai mulți câini vagabonzi au fost raportați și identificați în zonele mărginașe ale orașului și în zonele de periferie, în general la intrările, ieșirile din municipiu, unde s-a constatat că și abandonul de câini este mai mare", susţine Mircea Stejeran, șeful Biroului Servicii Publice din Primăria Oradea.

"Nu am mai văzut în ultima vreme câini pe stradă."

"Se înmulțesc dacă nu-i crește nimeni; odată ce nu sunt hrăniți, devin violenți, agresivi atacă, mușcă."

Edilii au pus la punct un plan ca în acest an și ultimii maidanezi să fie luați de pe străzile Oradei. Câinii vor ajunge în adăpostul Grivei și vor fi dați spre adopție.

"În momentul de față la adăpostul Grivei avem 63 de câini. Câinii care sunt capturați sau abandonați sunt microcipați, vaccinați, deparazitați și sterilizați după care vor fi expuși pentru adopție. Noi sperăm să reușim să fim primul oraș din țară care nu mai avem câini pe străzi", îşi doreşte Călin Ardelean, administratorul adăpostului de câini din Oradea.

Anul trecut, orădenii au adoptat 228 de câini aflați în adăpostul Grivei. În urmă cu 4 ani, în 2012, în Oradea a fost organizată o campanie de înregistrare și sterilizare a câinilor care au stăpâni.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța