Umilinţă la CAS Bihor | Doi bolnavi, aduşi cu targa la ghişee

Data actualizării: Data publicării:
scandal CAS

Imagini de-a dreptul revoltătoare, miercuri, la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor, unde doi pacienţi, imobilizaţi la pat, au fost duşi pe targă la ghişeele instituţiei. Motivul? Adeverinţele care le atestă calitatea de asigurat, de care au nevoie, se eliberează doar personal sau cu procură notarială. Pentru că nu mai au aparţinători, cei doi au fost aduşi de către mai mulţi voluntari care şi-au asumat îngrijirea lor.

Imobilizaţi pe tărgi, cei doi bărbaţi au fost aduşi cu maşina de la aproape 40 de kilometri de Oradea, pentru a obţine o adeverinţă de asigurat. Sunt în grija unor voluntari din Tinca şi au nevoie de acest act pentru a beneficia de servicii medicale.

"Am vorbit personal la telefon cu domnul director sau cine o fi fost, de la secretariat mi-a dat să vorbesc şi a spus să aduc bolnavii aici. Am zis, domnilor, sunt imobilizaţi, nu contează, adu-i şi i-am adus. Şi de la ghişeu, tot aşa au spus", povesteşte Viorel Paşca, voluntar.

"Orice act medical are nevoie să fie validat cu cardul de sănătate sau cu adeverinţă înlocuitoare de card. Fiind bolnavi cronici, au nevoie de reţete, au nevoie de trimitere, referate", spune Lucia Salcău, asistentă medicală.

Reprezentanţii CAS Bihor spun că aceste acte nu se pot elibera decât personal sau pe baza unei procuri notariale.

Discuţie funcţionar CJAS - Viorel Paşca:
"- Doamna a fost alaltăieri, ieri a venit a treia oară pentru o persoană. Am zis să facă o procură, o împuternicire la notar.
- Şi celelalte cuvinte, cum aţi zis?
- Nu aţi spus că nu e deplasabilă persoana, ci trebuie să-l duceţi la neurologie."

"În cazul respectiv, colega care a fost de serviciu, în mod corect a refuzat să-i elibereze cardul. I-a zis sau să vină bolnavul să ridice cardul sau persoana care vine să aibă împuternicire. Având în vedere, cum aţi văzut, că sunt pe targă, am văzut că sunt acele persoane, n-avem încotro că am înţeles că au nevoie pentru internare în spital", a declarat Gheorghe Varga, preşedinte CJAS Bihor.

"Pentru a fi însoţitor la acest bolnav, eu aveam nevoie de adeverinţă ca să-mi fac demersurile necesare, dânşii nu-mi dau adeverinţa că nu-s însoţitor, ca să fac actele alea nu pot, că n-am adeverinţa", spune Viorel Paşca.

Imaginea unor oameni paralizaţi, întinşi pe jos în holul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, i-a revoltat pe cei prezenţi.

"Numai în România se poate aşa ceva."

"Doi bolnavi, ca să fie aduşi din spital ca să primească o adeverinţă, este incredibil."

După o oră de parlamentări, CAS Bihor a eliberat cele două adeverinţe medicale. În tot acest timp, cei doi bolnavi au stat pe jos, fără ca cineva să se intereseze de starea lor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri