Sari la conținut

Un alpinist utilitar a murit după ce a căzut de la etajul 10 al unui bloc din Oradea

Sfârşit tragic pentru un alpinist utilitar din Oradea. Bărbatul a căzut de la o înălţime de peste 20 de metri, în timp ce încerca să demonteze de unul singur un panou publicitar. Primele cercetări ale inspectorilor de muncă au stabilit că alpinistul nu şi-a luat toate măsurile de siguranţă.

Accidentul a avut loc în jurul orei 10, când trecatorii au sunat la 112 ca sa cearã ajutor. Însã pentru alpinistul utilitar în vârstã de 59 de ani, nu s-a mai putut face nimic. Bãrbatul s-a zdrobit de caldarâm dupã ce a cãzut de la etajul X al unul bloc de pe strada Corneliu Coposu. Încerca de unul singur sa dea jos un panou publicitar amplasat pe imobil, spun martorii.

"Am văzut că era o scară lungă de trei ori desfăcută şi un meseriaş sau ce o fi fost care aşteaptă să meargă să lucreze ceva acolo. Era singur."

"A căzut, s-a rupt frânghia, atât. Trebuie protecţie; nu e protecţie, nimic, saltea lângă, un coleg. Dacă frânghia s-a rupt, o saltea dacă ar fi fost ar fi căzut pe saltea, nu? Nu ar fi murit omul."

"Dacă a avut peste 50 de ani, judecata cam stă la pământ, se cam dă în jos. Reflexele, judecata, mentalitatea omului."

Inspectorilor ITM Bihor sunt de părere că victima nu s-a asigurat cum trebuie.

"Am observat câteva deficiențe majore, pe care poate le-ați observat și dumneavoastra, dar nu va putem da detalii pâna nu e gata cercetarea. Măsuri de siguranţă, minime", a declarat Ioan Rădulescu, şeful Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă.

Alpiniștii utilitari bănuiesc că e vorba despre o greșeală tehnică.

"A încercat să treacă de pe o coardă pe alta şi şi-a scos asigurarea, a crezut că are dincolo pusă şi nu a avut, cam asta presupun. Obligatoriu să avem tot timpul două asigurări, o coardă de rezervă minim şi ar fi bine să nu fim singuri la lucru, adică să mai fie cineva cu noi care să ne ajute în caz de nevoie sau să supravegheze lucrul, măcar, cel puţin", spune Tinu Sereş, alpinist utilitar.

Accidentul este anchetat de criminaliști și de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale.

Reporter: Anca Deac / Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă