Un balaur domină expoziția dedicată focului de la Muzeul Țării Crișurilor

Data publicării:
balaur5

"Balaurul are 7 ani, l-am folosit prima dată la expo-ul din Amsterdam 2007 și la Berlin în 2008. A fost proaspăt reînviat pentru nopțile muzeului și proaspăt botezat: Ignis", spune Artur Auner, manager de proiecte la o firmă de decoruri și animatronică.

 "L-am adus tocmai legat de foc, pentru că balaurul scoate foc în poveștile populare și la noi și în alte părți ale lumii. Și, știind că există aici, am zis că de ce să nu le oferim vizitatoriilor o bucurie până la urmă, că nu se întâmplă în fiecare zi o întâlnire cu o asemenea reconstituire de animal preistoric", explică Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Gigantul are o lungime de peste patru metri și o înălțime de trei metri. Copii au fost cei mai fericiți atunci când au văzut surpriza muzeografilor. Au cercetat fiecare bucățică din balaur si nu au ratat ocazia de a face poze alături de Ignis.

"E foarte mare. Are dinți foarte ascuțiți și are și gheare și aripi."

"Ce e cel mai înfiorător la el? Dinții."

Balaurul a fost adus pentru a pipera expoziția organizată cu ocazia nopții muzeelor, care se centrează în jurul unuia dintre cele patru elemente principale ale lumii: focul.

"Cele mai vechi obiecte sunt legate de producerea focului, este vorba de niște amnare din perioara paleolitică, și artfcate pentru preparea hranei, e vorba de niște vase din neolitic cu ceramica legată de preparea și consumarea hranei", spune Gruia Fazecaș, șeful secției de arheologie a muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Expoziția va putea fi vizitată până în 20 iunie, iar balaurul va păzi holul muzeului încă două luni.

reporter: Andrea Crișan
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri