Un cartier din Oradea, poluat de CET

Data publicării:
stirea 203 20poluare-54302

Acesta este zgomotul pe care locuitorii cartierului orădean Episcopia sunt nevoiţi să-l îndure de patru ani incoace, de câteva ori pe săptămână. Îl fac ventilatoarele centralei termice a oraşului şi nu e singurul lucru care le face viaţa un coşmar localnicilor. O dată cu sunetul puternic, coşurile CET aruncă peste oraş un nor imens de cenuşă, care învăluie case, maşini şi oameni.

Vladimir Sălniceanu - locuitor al cartierului Episcopia din Oradea

"Fumul ne otrăveşte complet toată curtea şi toată casa e plină de fum, după aceea zgomotul care-l emană de multe ori şi noaptea la ora 2-3 nu poţi sta în casă."

Locuitorii cartierului Episcopia sunt revoltaţi: nu pot deschide geamul, nu îşi pot întinde hainele afară, iar vara fructele şi legumele din grădină sunt pline de funingine.

Şandor Habineac - locuitor al cartierului Episcopia din Oradea

"Când dă drumul la praf se îmbâcseşte tot terenul ăsta cu praf şi hainele"

In ciuda nemultumirilor localnicilor, specialistii de la Agentia de Protectia a Mediului spun ca nivelul de poluare nu a fost depasit in Oradea. Ei invoca si lipsa vantului, care nu a risipit cenusa in atmosfera.

Sincron Loredana Ţîrţ - Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor

Spune ca nu au primit plangeri si ca nivelul de poluare nu a fost depasit, conform indicilor

Reprezentanţii Electrocentrale Oradea recunosc că zgomotul si norul de cenusa au fost provocati de o problema tehnica.

Sincron Eustafie Ilisie - purtătorul de cuvânt al Electrocentrale Oradea

"O repornire a unui cazan deoarece cu o zi înainte a trebuit oprit datorită unor alte lucrări care au avut loc pe magistrala de termoficare."

Cei de la CET spun ca nu au banii necesari sa schimbe filtrele învechite, care ar trebui să stopeze cenuşa să urce pe coşul de la CET. Din acest motiv, oradenii mai trebuie sa suporte cenusa inca un an, pana cand centrala va trece de pe carbune pe gaz.

Loredana Ţîrţ - purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor

"Termenul limită de conformare a acestor instalaţii este de 31 decembrie 2013. Fie retehnologizează instalaţiile fie închid."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri