Un consilier al fostului ministru Laszlo Borbely, trimis în judecată într-un dosar de corupție. Vizat de anchetă, demnitarul a scăpat de urmărirea penală

Data publicării:
Laszlo Borbely

Laszlo Borbely (foto: capital.ro)

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, administrator al unei firme din Negrești Oaș, „i-a remis numitului Borbely Laszlo - ministru al Mediului și Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 de lei".

În schimb, ministrul Borbely ar fi urmat să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române", pentru a-i determina să favorizeze firma lui Ioan Ciocan la diferite licitații organizate de Administrația Națională „Apele Române", prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

Anchetatorii susțin că firma din Negrești Oaș a încheiat în perioada 2010 - 2011 19 contracte de execuție de lucrări și numeroase acte adiționale la aceste contracte cu unități din subordinea Administrației Naționale „Apele Române". Toate înțelegerile au avut ca obiect lucrări de regularizare, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape în valoare de aproape 300 de milioane de lei.

Altă firmă, trei lucrări câștigate, foloase de 112 mii de lei

„În aceeași perioadă, Anton-Petru Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, i-a remis numitului Borbely Laszlo - ministru al Mediului și Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei", se indică în comunicatul DNA.

În schimbul acestor lucrări, fostul ministru Borbely trebuia să-i determine pe funcționarii de la „Apele Române" să favorizeze firma Azimut Com. „În cursul anilor 2010 - 2011, S.C. Azimut SRL Acățari a încheiat cu Administrația Națională „Apele Române" (Administrația Bazinală de Apă „Mureș") un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice și două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș", se arată în comunicatul DNA.

Pentru că în 2012 plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor anticorupție de încuviințare a urmăririi penale, necesară pentru că Laszlo Borbely deținea atunci calitatea de ministru și pe cea de deputat, anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale față de acesta pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru fals în declarații.

Cei doi administratori de firmă au fost trimiși în judecată sub acuzația de cumpărare de influență, în timp ce Szepessy Szabolcs va fi judecat pentru trafic de influență și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri