Un fost dependent de droguri îi consiliază pe liceenii din Oradea să nu consume stupefiante

Data publicării:
marturie droguri

Povestea lui Mihai Ploeșteanu a început în 1999 în București, în cartierul Pantelimon. Avea doar 18 ani când un prieten l-a îndemnat să încerce o doză de heroină. I-a spus că se va relaxa, dar, de fapt, i-a deschis poarta spre un infern care avea să-l mistuie timp de zece ani. A ajuns să trăiască de la o doză la alta şi a furat bani de acasă ca să îşi poată cumpăra doar un strop de heroină.

"Am făcut cam toate ilegalitățile posibile, poate doar nu m-am prostituat sau nu am omorât pe nimeni, dar în rest le-am făcut pe toate", spune Mihai.

A renunțat la facultate pentru droguri și a ajuns să trăiască pe stradă. Dintr-un tânăr inteligent, s-a transformat în cerșetor, iar în 2009 a fost închis pentru trafic de droguri. Zece luni a stat după gratii. Încet, încet, s-au stins 27 din cei 30 de prieteni împreună cu care se droga. Unii au murit în urma unor supradoze, iar alții s-au sinucis. Pentru Mihai, salvarea a venit în urmă cu patru ani.

"Am ajuns în 2010 la o fundație creștină, Teen Challenge se numește, care are filiale în toată lumea și aici mi-am dezvoltat o relație personală cu Dumnezeu, care mă ajută zi de zi să să iau alegerea care trebuie."

Nu mai consumă droguri din 2011...

...iar acum este student în anul trei la teologie, la Colegiul Biblic Est European din Oradea. Visul său este să îi oprească pe tineri din drumul spre moartea de care se apropie cu fiecare doză consumată. Merge prin liceele din Oradea și își spune povestea fără nicio reținere.

"În momentul în care am tras pentru prima oară etnobotanice, am făcut cea mai mare greșeală din viața mea. Ceea ce am făcut eu pentru drogul etnobotanic într-un an și ceva nu am făcut în 12 ani de heroină", îşi aminteşte Mihai.

Adolescenții l-au ascultat fără să clipească și mulți au lăcrimat când i-au auzit povestea.

"În timp ce povestea vedeam totul prin ochii mei și mi s-a părut trist și chiar am de gând să îl întreb dacă nu este greu să povestească despre lucrurile astea."

"Este un exemplu foarte bun pentru toți de aici, pentru toți tinerii să nu se apuce, să aibă puțină mine cu alte cuvinte."

Călin Pop, inspector de specialitate la Centrul Antidrog din Bihor: "Vârsta la care tinerii încep să consume substanțe din păcate scade de la an la an, noi la centrul antidrog Bihor avem la consiliere tineri chiar de 11 ani."

Viața lui Mihai s-a schimbat total. Anul trecut a plecat ca voluntar în Africa și vrea să se stabilească în Oradea. Recunoaște că îl mai bântuie dorinţa de a se droga. Luptă însă în fiecare zi cu acest viciu și spune că nu va renunța niciodată.

reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri