Un orădean a realizat mobilier pirogravat cu motive tradiţionale

Data publicării:
arta ac foc

Artă cu acul de foc. Asta reuşeşte să facă un meşteşugar care a realizat o colecţie de piese de mobilier cu decor pirogravat inspirat din elementele de arhitectură ale clădirilor din Oradea. Făcute cu multă migală, în culorile roşu şi negru, obiectele sunt expuse la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Deşi le-a făcut doar din pasiune, bărbatul se gândeşte să le vândă, ca să compenseze pierderile afacerii de care se ocupă.

"După ce am pirogravat şi am făcut punctele atunci vin cu pensulele alea foarte subţiri şi cu vopseaua după aceea vin straturile de protecţie."

Cu multă răbdare şi pricepere, Nicolae Weisz pirogravează obiectele din lemn cu ajutorul termocauterului, un aparat cu vârful în formă de bastonaş care este încălzit de curentul electric. De o modestie rar întâlnită, bărbatul şi-a cultivat singur talentul, fără să fii absolvit vreun curs.

"Şcoală nu am, poate, aşa spun unii că am talent, eu sper să fie aşa, dar în fiecare zi mă rog lui Dumnezeu să îmi mai dea o zi să pot face ceva."

Trei ani a lucrat la o colecţie de obiecte de mobilier pe care a pirogravat motive tradiţionale transilvănene şi elemente inspirate de arhitectura Art Nouveau a Oradei. A petrecut sute de ore în atelierul amenajat acasă, unde a creat tablouri, scăunele, mese şi chiar un dulap, toate decorate în roşu şi negru.

"- Din ce anume v-aţi inspirat?
- Ţesăturile din Transilvania, mobilierul pictat, sobele de teracotă vechi şi mai nou după clădirile din Oradea. Încerc să caut modele cât mai interesante, cât mai vaste, cât mai bogate ca şi ornament, cât mai grele."

Deşi le-a făcut doar din pasiune, artistul nu exclude ca pe viitor să-şi vândă creaţiile. Mai ales că micul magazin pe care-l deţine nu merge foarte bine.

"Din păcate, scârţâie foarte tare şi cu asta mă şi liniştesc. Nu am făcut pentru bani, dar acum am ajuns să mă gândesc şi la lucrul acesta, să valorific ceva", spune Nicolae Weisz.

În aceastã perioadã 49 de piese create de Nicolae Weisz sunt expuse temporar la Muzeul Cetãţii şi Oraşului Oradea.

"Este o expoziţie fascinantă pentru că probabil culoarea mea preferată este roşu şi cine intră în această încăpere este invadat de forţele de voinţă a planetei Marte", descrie Eugenia Drăgoi, artist plastic.

"Recuperează o parte însemnată a ceea ce înseamnă tradiţie prin utilizarea în cadrul muncii sale de pirogravare a acelor elemente florale, vegetale pe care le regăsim şi pe obiectele de îmbrăcăminte şi pe mobilierul ţărănesc", este de părere Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.

Obiectele de mobilier pot fi admirate pânã la mijlocul lunii noiembrie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri