Un orădean deţine un porumbel care a zburat 940 km într-o singură zi

Data publicării:
porumbei

Aproape o mie de kilometri parcurşi într-o singură zi. Este performanţa reuşită de un... porumbel voiajor din Oradea. Proprietarul acestuia este un tânăr care a investit multă pasiune în creşterea acestor păsări. Orădeanul mai are câteva exemplare care i-au adus premii la mai multe competiţii. De altfel, Oradea va deveni în această săptămână capitala columbofililor din ţară. În oraş va fi organizată o expoziţie dedicată acestor păsări.

Andrei Bondar s-a îndrăgostit de porumbei încă din copilărie, dar primele sale exemplare le-a avut abia la maturitate. Atunci şi-a cumpărat primii porumbei de ornament. S-a reprofilat, iar astăzi creşte doar porumbei voiajori. 46 de păsări numără crescătoria sa din Oradea, unde le oferă cele mai bune condiţii.

"În perioada de concursuri, intrăm cu anumite produse la porumbei, de întreţinere. (...) Ca şi un sportiv sau culturist care face un anumit efort, într-o anumită perioadă, are nevoie de proteine, carbohidraţi, de minerale. De exemplu, la noi este vital să dăm porumbeilor minerale şi grit", spune Andrei Bondar.

Porumbeii au un simţ deosebit al orientării şi revin întotdeauna acasă. Sunt motivele pentru care pasionaţii de columbofilie în folosesc în cadrul unor competiţii.

"Aşa se naşte cu capacitatea lui de a-şi găsi locul în care el a ieşit pentru prima oară afară. Primele etape din sezon sunt cele de viteză de la 100 la 300 de km, după aceea facem saltul la 500 de km şi de la 500 de km intercalăm şi cu etape şi de viteză mai scurte şi cu etape de maraton."

Eforturile tânărului de a îngriji cu multă pricepere şi atenţie porumbeii nu au fost în zadar. Anul trecut, una dintre păsări a sosit a treia la un concurs de viteză organizat în nord-vestul ţării. Însă premiul cel mai mare i l-a adus un alt porumbel care a reuşit să străbată 940 de kilometri, într-o singură zi. Pasărea s-a întors acasă tocmai din Berlin.

"A venit locul al doilea pe clasamentul general la etapa de 940 de km, Berlin - naţional 2016. E masculul cu seria 901035. Au fost lansaţi la 7 şi un sfert dimineaţa şi a sosit la ora nouă (seara) şi vreo 20 şi ceva de secunde", explică Andrei Bondar.

Procedeul e simplu, spune Andrei. Porumbeii sunt eliberaţi dintr-un loc anume, iar un cronometru va indica timpul în care ei vor ajunge înapoi, acasă. Câştigător este cel care va înregistra cea mai mare viteză.

"Avem un ceas constatator electronic în care sunt blocaţi toţi porumbeii. Marcăm porumbeii pe numele nostru în maşina respectivă, maşina pleacă spre locaţie şi a doua zi dimineaţa, de regulă sau peste 2 zile, depinde cât face până la locul lansării, îi eliberează pe toţi în acelaşi loc. La mine aici la intrare este o trapă care constată ora, minutul şi secunda când ajunge acasă."

Andrei recunoaşte că se relaxează când se află printre porumbei.

"Când vin aici sunt în lumea mea şi nu ştiu, mă face să mă deconectez de la toate treburile, de la lucru, de acasă, de alte chestii ce mai pot fi."

Pentru că în România există mulţi pasionaţi care se pot mândri cu rezultate notabile, Federaţia Naţională Columbofilă îi va reuni, la sfârşitul săptămânii, într-o expoziţie. Acolo vor fi prezenţi cei mai buni porumbei voiajori.

"Înseamnă, în primul rând, că vor veni peste 2.000 de vizitatori din ţară ca să admire expoziţia, care implicit vor vizita şi oraşul", susţine Marius Tunduc, preşedintele Federaţiei Columbofile Naţionale.

Expoziţia va avea loc în Oradea, la complexul Trade Center.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri