Un orădean la Versailles. Vlad Crosman este bariton şi cercetător la Centrul de Muzică Barocă din Paris

Data publicării:
vlad crosman 150714

El este Vlad Crosman, singurul român de la centrul de Muzică Barocă de la Versailles. Orădean la origini, tânărul a ajuns acolo în urmă cu trei ani, după ce a impresionat comisia centrului din Franţa.

Acum Parisul este a doua lui casă. Recunoaşte totuşi că nimic nu se compară cu orașul de pe malurile Crișului Repede, aflat la 1800 de kilometri depărtare.

"Pentru mine nu sunt kilometri, pentru mine se măsoară în clipe de dragoste pentru orașul ăsta de unde am plecat și de care mă simt foarte legat", spune Vlad Crosman, bariton și cercetător la Centrul de Muzică Barocă de la Versailles.

Muzica e totul pentru Vlad, iar la Versailles își trăiește visul. Pe lângă munca de cercetare, de redescoperire și punere în valoare a patrimoniului muzical francez din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, orădeanul cântă în capela regală și în sala operei regale.

"În fiecare joi, la ora 17.30, avem un concert în capela regală, unde prezentăm munca noastră din fiecare săptămână și practic, aproape în fiecare săptămână noi redescoperim o lucrare nouă", explică Vlad. 

Paradoxal, românii par a fi uitat de el. Doar două concerte a susținut în ţara natală.

"Pentru că nu mi s-a oferit ocazia până acum. Nu cred că nu se știe despre activitatea mea și despre ceea ce fac acolo", crede baritonul orădean.

Vlad nu renunță însă la ideea de a reveni acasă. Parisul și lumea largă sunt doar insule în viața lui. Pâmântul natal îl cheamă și, la vremea potrivită, se va întoarce. 

reporteri: Andrea Crișan, Ana Maria Georgescu
operator: Tiberiu Catrișcău
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri