Un orădean realizează machete ale unor avioane care au făcut istorie

Data publicării:
avion miniatura

Încă din copilărie Ludovic Gaher a fost preocupat de micile modele. Primul avion miniatural l-a construit pe când avea doar 17 ani.

"- Din 1961, în 6 ianuarie a fost primul aeromodel construit de mine care a zburat singur şi mi-a oferit satisfacţie.
- Vă aduceţi aminte ce model era?
- Era un model foarte simplu, l-am făcut după o carte rusească."

Pe lângă cărţile de specialitate, bărbatul se inspira şi din vechi fotografii. De-a lungul anilor a realizat zeci de machete, copii ale unor avioane care au făcut istorie în România, Germania şi chiar Rusia.

"Unul dintre modele reprezintă copia fidelă a primului avion care a traversat Canalul Mânecii în anul 1909, fiind construit şi pilotat de francezul Louis Bleroit", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Nu este însă singura machetă celebră cu care se mândreşte orădeanul. De mai bine de un an, lucrează la replica unui celebru avion construit în 1927.

"Este un avion rusesc, construit de vestitul constructor de avioane Polikarpov şi avionul are denumirea de PO2, după iniţialele numelui constructorului."

Hobby-ul său nu este deloc ieftin, dar satisfacţia de-a-şi vedea în zbor "creaţiile" face toţi banii, spune Ludovic Gaher.

"Nu e nevoie neapărat să ai un talent deosebit, chiar dacă la început eşti puţin stângaci, nu are importanţă că după aceea se dezvoltă această dexteritate, să ai voinţă şi să ai ambiţie să faci."

De-a lungul celor 55 de ani de când îl preocupă aeromodelismul, Ludovic Gaher a câştigat mai multe medalii naţionale. Bărbatul este recunoscut ca un maestru al acestui sport şi arbitru internaţional.

Reporter: Anca Deac
Operator: Sorin Mezea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri