Un producător de puieţi, amendat cu 18 mii de lei pentru un certificat vizat după o lege abrogată

Data publicării:
producator amendat 270315

Viorel Popovici a fost amendat după un control făcut la pepiniera sa de către inspectorii Direcţiei Agricole. Aceştia au observat că documentele producătorului erau vizate pe baza unei legi ce nu mai era în vigoare.

"O sumă enormă, enormă, nici măcar avertisment. Nu mai pot să-mi vând marfa, nu mai am bani, apoi rămân fără bani, nu am bani nici să plătesc amenda", spune Viorel Popovici.

"Certificatul a fost eliberat fiindcă după știrea mea legea intră în vigoare în luna mai. Pentru asta am procedat la vizarea certificatului", explică Zoltan Kucsis, agentul agricol al comunei Biharia.

Explicaţia nu ţine, spun specialiştii Direcţiei Agricole. Acestea atrag atenţia că legea 145/2014, care reglementează noua procedură de emitere a autorizaţiei de producător, a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut. Cu toate acestea, "administrațiile locale au continuat să emită certificate de producător după data abrogării hotărârii de guvern care permitea și legifera emiterea acestor certificate de producător, tot odată continuând să aplice vize semestriale pe acel document, de fapt, abrogat", susţine Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.

Mulţi primari spun că noile formulare pentru atestatele de producător nu au apărut încă.

Karolyi Bordaș, primarul comunei Tarcea: "Practic, până la 1 aprilie este valabil cel vechi și nu mai eliberăm altele până primim altele noi."

Sandor Nyiri, primarul comunei Cherechiu: "Deocamdată tot mergem pe certificate vechi, dar din 1 iulie, dacă nu se schimbă, va fi această procedură."

Vasile Beke, primarul comunei Viișoara: "Vine lumea, prelungesc încă două-trei luni de zile și vedem când apare un nou certificat."

Cum noile atestate nu au ajuns încă în Bihor, producătorii spun că merg la primării să vizeze vechile certificate pentru că altfel nu-şi pot vinde marfa.

"În toate piețele administrate de Administrația domeniului public toți producătorii au nevoie de certificat de producător. Dacă nu au aceste certificate nu pot comercializa", confirmă Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Conform noilor reglementări, certificatul de producător va fi înlocuit de un atestat și de un carnet de comercializare, pe care producătorul va trece zilnic marfa vândută. Nerespectarea acestor obligaţii aduce amenzi între 15 mii și 22 de mii 500 de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri