Un spital, două lumi | Spitalul din Negreşti-Oaş: o clădire renovată cu 9 milioane de lei, alta nerefăcută total din anii '50

Data actualizării: Data publicării:
spital negresti oas

Un singur spital, două situații complet diferite. Se întâmplă în Negrești-Oaș, județul Satu Mare, unde clădirea renovată cu 9 milioane de lei a unității medicale are un aer occidental. În schimb, în vechiul corp timpul pare să se fi oprit în loc. La secția de neonatologie, copiii vin pe lume și astăzi într-o clădire cu aparatură modernă, dar cu mobilier și faianță din anii '50.

Ridicată în anul 1956, clădirea veche a Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș amintește și astăzi de perioada comunistă. De la vopseaua de tip vechi, până la scaunele, dulapurile și faianța de pe pereți rămase din anii '50.

"În ultimii 10 ani nu prea s-a investit în recondiționarea propriu-zisă a spitalului, decât zugrăveli, lucrări simple. Nu-mi place să vin la serviciu și să vad clădirea și secția cum arată", spune dr. Rodica Giuroescu, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie.

Clădirea în care funcționează secțiile de gastroenterologie și nou-născuți dispune de saloane cu câte 5-6 paturi și grupuri sanitare comune. Toate reduc din confortul pacienților.

"Ar trebui recompartimentat, reabilitat, toată instalația electrică, instalația sanitară și, bineînțeles, dotate", susţine Dalma Pap, directorul financiar al spitalului din Negrești-Oaș.

Pentru aceste lucrări e nevoie de aproximativ 10 milioane de lei, bani pentru care s-a depus, încă din 2014, un proiect la Compania Națională de Investiții.

"Este undeva în derulare, așteptăm. Iar anul acesta am luat legătura cu un spital din Ucraina ca să facem un proiect, dacă nu reușim cu CNI, să mergem pe partea de România-Ucraina", explică directorul financiar al spitalului.

În schimb, clădirea mai nouă a spitalului, ridicată în 1996 și modernizată în ultimii 3 ani cu aproximativ 9 milioane de lei, are un aer occidental.

"Investiții s-au făcut, s-a văzut, s-a adus computer-tomograf, s-au adus medici, asistente", susţine Mircea Șpan, medic primar chirurg.

"E foarte bine, foarte curat", a remarcat o pacientă. Alta face o comparaţie: "Eu am fost și în Cluj, pe tot locul, nu am aflat nicio diferență. Și în Austria am fost, dar nici în Austria nu e mai strălucit ca aici."

Toate aceste condiții l-au convins pe cardiologul Daniel Pop-Mîndru, originar din Hunedoara, să se mute în Negrești-Oaș: "Am fost impresionat în sensul că m-am gândit că e un oraș mic, în care nu poți să ai foarte multe condiții. Din punctul meu de vedere, cardiologic, mie îmi este ok cu tot ce am, inclusiv aparatură, medicație pe secție."

Alți medici nu s-au lăsat convinși, așa că, deși renovate, mai multe cabinete nu sunt folosite.

"Ne aflăm în cabinetul de Neurologie, unul dintre cele mai dotate cabinete din spital. În lipsa unui medic specialist, aceste aparate, în valoare de câteva zeci de mii de euro, stau nefolosite de mai bine de 3 ani", a remarcat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Dacă comparăm un spital orășenesc, cum este spitalul nostru, cu un spital județean sau cu o clinică, salariile sunt mult mai mari și probabil asta îi determină să renunțe la un spital orășenesc", a declarat dr. Cristian Lupu, director medical al spitalului din Negrești-Oaș.

Spitalul Orășenesc din Negrești-Oaş deservește o populație de aproximativ 60 de mii de oameni, pe o rază de 25 de kilometri.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri