Ungaria, un nou gard antimigranţi. Primarii din zona de graniţă confirmă construcţia. Guvernul maghiar infirmă

Data publicării:
GARD 1

La doar câțiva metri de frontiera de vest, au apărut ţăruşi care marchează linia viitorului gard.

"Au venit cartografii, au măsurat terenul și au marcat cu ţăruşi linia gardului ce va urma linia de frontieră. Dacă rețeaua de migranţi se va porni și nu o vom putea altfel opri, atunci va fi utilă construcţia", este de părere Antal Eszenyi, primarul localităţii Bedo, Ungaria.

"Tărușii care se văd în spate sunt plantați la distanţă de 50 de metri, până în localitatea Letavertes, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri. A fost şi personal militar şi a trasat linia pentru sârma ghimpată a gardului", explică Joszef Balog, paznic de regiune.

"Aceasta este borna care marchează frontiera între cele două state - România și Ungaria. La doar 3 metri de această bornă se află bătut un țăruș ce indică aliniamentul pe care va fi montată sârma ghimpată. La zece metri de acesta se află un alt țăruș, de data acesta verde, ce marchează locul unde vor fi plantați stâlpii și panourile de gard", a detaliat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Dacă oficialii maghiari sunt siguri că gardul va fi util, locuitorii din zonă au păreri împărţite.

"Degeaba îl fac, pentru că oricum vor veni (imigranţii - n.n.)."

"- Ne simțim mai în siguranță astfel!
- Vă temeți de migranți?
- Da, da.
- Ce ați auzit de ei?
- Nu lucruri bune!"

Dacă primarii confirmă că se va construi un gard, oficiali din Guvern spun că doar se marchează graniţa. "La ora actuală se desfăşoară marcarea geodezică a graniţei de stat; lucrări de construcţie a gardului nu au avut loc şi nu au loc nici acum", se spune într un comunicat al cabinetului Orban.

Dincoace de frontieră, în satele românești în dreptul cărora s-a trasat linia viitorului gard, unii localnici cred că refugiaţii vor veni dinspre Ungaria spre România, iar gardul ne va apăra.

Însă autorităţile sunt de părere că traseul ar fi invers.

"Dacă cumva migranții intră în țară, vom deveni o țară de tranzit; înseamnă că ei nu pot merge mai departe și posibil că vor rămâne în România și pe teritoriul comunei Borș", susţine Geza Batori, primarul comunei Borș.

Ţăruşii au fost montaţi până acum pe mai bine de 50 de kilometri, însă gardul dintre cele două ţări va avea la final 250 de kilometri.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri