Unirea Principatelor, la Oradea

Data publicării:
unirea-45695

Multi dascãli de la cele mai cunoscute licee din Oradea au mers joi la statuia lui Mihai Viteazul însotiti de elevi pentru a participa la manifestaþia dedicatã Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859.

"Elevii de câteva zile simt evenimentul Mica Unire, de-aia ne-am adunat azi aici sã cântãm Hora Unirii, sã fim alãturi de ceilalti cetãteni ai Oradei", spune profesoara Angela Popan.

Putini dintre tineri stiu însã semnificatia istoricã a zilei de 24 ianuarie. Multi au mers în Piata Unirii din Oradea doar pentru a scãpa de la ore.

Peste 500 de persoane au participat la sãrbãtoarea Unirii Principatelor din centrul orasului. Reprezentanþii autoritãþilor locale si oamenii de rand s-au prins in Hora Unirii pentru a rememora evenimentul din 24 ianuarie 1859.

"Nu întâmplãtor suntem la poalele statuii lui Mihai Viteazul pentru cã pentru prima oarã în istorie, la anul 1600, un deziderat mai vechi al românilor s-a împlinit. Au mai trebuit sã treacã mai bine de 250 de ani pentru a se împlini ceea ce noi numim Unirea Micã", spune directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Organizatorii s-au bucurat pentru că vremea a fost bună şi pentru că la eveniment au venit mai multe persoane decat se asteptau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri