Universitatea din Oradea a mărit taxele de transfer chiar şi de 10 ori ca să oprească migraţia studenţilor

Data publicării:
taxe 101013

Dacă până acum studenții orădeni care optau pentru un transfer la o altă universitate plăteau 500 de lei de acum încolo vor plăti o sumă echivalentă cu taxa de școlarizare. De exemplu, studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie vor plăti pentru transfer 6.500 de lei, iar cei de la Facultatea de Litere - 2.300 de lei.

Propunerea majorării taxelor de transfer îi aparține decanului Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea. Florian Bodog spune că în ultimii ani mulți studenți au folosit universitatea locală doar ca o rampă de lansare spre centrele mai dezvoltate, din Cluj sau Timișoara.

Practic, tinerii care studiau la Oradea învățau aici un an sau doi, după care cereau transferul în altă parte pentru continuarea și finalizarea studiilor. În opinia profesorului Bodog, această situație, care se transformase într-un adevărat fenomen, afecta starea economică a unității de învățământ: "Fiecare universitate este legată de un anumit număr de locuri maxim pe care trebuie să îl respecte, număr pe care își croiește statul de funcții. În momentul în care îți pleacă 10 studenți sau 8 studenți se desființează o grupă, ai niște cadre didactice care rămân fără ore."

Decizia a fost luată de Senatul Universității din Oradea, iar reprezentanții mai multor centre studențești din țară au promis că vor majora la rândul lor taxele de transfer. Studenții nu sunt de acord cu această măsură.

Cum studenții au semnat deja contractele de studii, mărirea taxelor va fi aplicată abia din următorul an universitar.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri