UPDATE. Preotul Ovidiu Miron Pop a fost arestat. Anchetatorii au făcut interceptări telefonice în dosar

Data publicării:
preot retinut

UPDATE: ora 16:00 - Preotul Ovidiu Miron Pop și două persoane au fost arestați pentru 30 de zile, sub acuzația de evaziune fiscală. A patra persoană implicată în dosar este cercetată în stare de libertate.

UPDATE: ora 15:00 - Avocatul Bogdan Meșter, apărătorul preotului Ovidiu Miron Pop, susține că solicitarea procurorilor de arestare a clientului său este nejustificată, pentru că acesta nu prezintă pericol social. "Aici nu e vorba despre o rețea evazionistă. Anchetatorii au înțeles greșit modul în care erau aduse în țară din Ungaria produsele din carne", spune Meșter. Potrivit avocatului, dosarul este o răzbunare a concurenței, a altor magazine de profil.

Procurorii spun că întregul circuit a fost creat de Albert Lorand Kalos și de preotul Ovidiu Miron Pop, ambii asociați la aceeași firmă. 

„Marfa era achiziționată din Ungaria și figura scriptic pe mai multe firme fantomă controlate de fapt de inculpați", spune procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. „Produsele erau refacturate către societatea Varadia SRL, care o distribuia fie spre alte firme, fie către persoane fizice din Oradea, prin rețeaua de distribuție a societății Varadia."

Anchetatorii susțin că marfa era adusă din Ungaria direct la firma Varadia SRL cu o societate de transport - Crisia Logistic SRL -, deținută tot de Kalos și de Ovidiu Miron Pop.

Firmele fantomă fie nu-și înregistrau marfa în contabilitate, iar plata TVA rămânea în sarcina lor, fie înregistrau actele de la alte societăți. Ca să păstreze aparența unei operațiuni licite, Varadia SRL plătea în contul firmelor fantomă contravaloarea mărfii, după care persoane împuternicite ridicau banii și le restituiau inculpaților. De obicei, spun procurorii, firmele fantomă aparțineau unor cetățeni străini, dar au fost transferate ulterior unor cetățeni maghiari, „de condiție modestă", care nu au mai putut fi identificați.

Mesaje codate în cadrul rețelei

Procurorii au descoperit că inculpații foloseau mesaje cifrate ca să nu fie înțeleși de cei care puteau să-i asculte. Interceptările telefonice au stabilit cum erau puse la punct transporturile de carne din Ungaria.

Discuție între Albert Kalos și o vânzătoare de unul din punctele de lucru ale firmei: „Peste o jumătate de oră vin miei. Trei trebuie să vină pe factură, celelalte pe aviz."

Discuție între Albert Kalos și un furnizor: „Adu-mi 13 miei, 3 cu ciorap și 10 cu căciulă." Altfel spus, era vorba despre trei miei pe factură și 10 fără documente, susțin anchetatorii. În acest fel, procurorii susțin că o mare parte din produsele aduse era vândute la negru, fără știrea DSV, ceea ce reprezintă un adevărat pericol.

Prejudiciul cauzat este de 7,8 milioane de lei, spun anchetatorii.

Albert Kalos, Ovidiu Miron Pop și Ioan Alin Șuteu au fost duși în această dimineață la Tribunalul Bihor. Procurorii au cerut pe numele lor mandate de arestare pentru 30 de zile. Al patrulea inculpat va fi dus mâine în fața judecătorilor.

La intrarea în instanță, preotul Pop a declarat că nu este vinovat.

- Veți mai sluji în biserică?
- Sper!

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri