Urme de istorie sub tencuiala pasajului Vulturul Negru

Data publicării:
bijuterii pasaj

La partea de decorațiuni a pasajului din centrul Oradei se lucrează cu multă migală. Asta după ce restauratorii au descoperit sub tencuială picturi emblematice pentru perioada în care monumentul a fost construit.

"În mare parte am știut unde sunt zonele unde se vor putea descoperi picturile murale vechi şi unde cu mare atenție a trebuit să se desfacă tencuiala pentru a le păstra", spune Tibor Torzsa, reprezentantul firmei constructoare.

Picturile murale nu numai că înfrumusețează pasajul, ci sunt considerate elemente cu valoare istorică.

"Culorile s-au refăcut, tencuiala s-a reîmprospătat, dar pentru deliciul și satisfacția noastră se păstrează aceşti martori peste timp să vedem exact cum a fost și ce compoziție au avut culoarea, pigmentul și foița de aur", explică Ramona Novicov, critic de artă.

"Mi se par foarte interesante aceste picturi, să vedem cum a fost acum o sută de ani, cum arăta pasajul și abia așteptăm să putem să vizităm pasajul împreună cu părinții."

Un plus de valoare aduc vitraliile și acoperișul din sticlă, aflate și acestea în proces de reabilitare. O altă față va primi și pavajul, iar dacă totul decurge conform planului, la vară orădenii se vor putea mândri cu unul dintre cele mai frumoase pasaje din țară.

"Lucrările au început în anul 2014, dar având în vedere complexitatea lor, respectiv refacere fațade exterioare la cele 5 corpuri inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea învelitorii și a tâmplăriei, reeabilitarea acoperișului și a sticlei, intervenții la pictură și fațadă interioară dar și înlocuirea pavajului, lucrările sunt în curs de realizare și în prezent", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Pasajul va intra în circuitul turismului cultural împreună cu Palatul Vulturul Negru, ansamblu arhitectural din care face parte. Construit după modelul galeriei Victor Emannuel din Milano, monumentul este o adevărată capodoperă seccesion. De-a lungul timpului a găzduit cinematografe, restaurante, cafenele, bănci și hoteluri.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 14 milioane de lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri