Vacanţă departe de tehnologie. Turiştii se pot relaxa într-un complex de case ţărăneşti din Bihor

Data publicării:
casa cu paie1

O căsuță construită din bușteni de lemn și acoperită cu paie; alta vopsită cochet în albastru și cu un pridvor ce te îndeamnă la odihnă. Mai încolo, o roată de car sprijinită de peretele de pământ bătut, întărit cu bârne groase de lemn. Totul sub un cer albastru, din care a căzut de curând zăpada imaculată. Nu este un fragment de poveste sau de un muzeu al caselor tărănești, ci de locuri destinate cazării celor care caută un refugiu din calea tehnologiei sau stresului urban.

În comuna Roșia din Bihor un speolog și fiul său au realizat un compex turistic de case tradiționale într-un cătun situat pe culmile munților Codru Moma.

"O zonă relativ izolată, care este și unul dintre motivele pentru care oamenii vin aici să-și petreacă sărbătorile sau weekend-urile. Aici efectiv simți nevoia să de deconectezi de oraș, de stres", spune Vlad Lascu, administratorul complexului.

Cadrul este feeric, iar casele din pământ cu bârne te duc cu gândul la vacanţele de la țară. Și exact ca în casele bunicilor de altădată, nici urmă de aparate ori telefoane inteligente. Aici peisajul superb ține loc de panoramele etalate pe ecranele tabletelor. Iar masa de lemn sau vatra focului de fară înlocuiesc cu suces rețelele de socializare.

"Este o zonă izolată, ne putem deconecta. Nu avem internet telefoane, televizor și, cum tot e viu și autentic, îmi aduce aminte de povești, de viața de la țară din trecut", consideră Alexandra Chirilă, turist.

"Nu ai televizor, nu ai internet, nu stăm non stop pe facebook. Aici stăm și vorbim unul cu altul", povesteşte administratorul complexului.

"Poți să faci atâtea chestii dacă vii aici. E mult mai mișto să stai în natură, la foc, cu prietenii, uiți de telefoane", se bucură Claudia Chirilă.

Mulți tineri preferă casele vechi de 100 de ani ale bunicilor...

... adaptate la cerințele actuale, în locul cluburilor de fițe.

"După o săptămână de muncă, după griji și probleme, decât să mergi cu prietenii în club, de unde ieși ca o scrumieră, mirosind a fum, mai bine ieși aici. Vii la aer curat, petreci timpul frumos, e vreme bună. Faci un foc afară, grătare, fie iarnă, fie vară."

"Este regretabil că aceste locuri sunt pe cale de dispariție. Din păcate, lumea nu mai pune accent pe ce înseamnă tradițional."

Această lume a satului recreată în complexul de case din Bihor nu are doar avantaje. Deși cei care se cazează aici beneficiază de grupuri sanitare, încălzire şi apă curentă, lemnele de foc trebuie tăiate şi puse pe foc de turiști.

MAI MULTE FOTOGRAFII găsiţi pe pagina de Facebook a Digi24 Oradea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri