Sari la conținut

Vandalism în Parcul Cetăţii din Oradea. Doi tineri au distrus 20 de stâlpi de iluminat

Cei doi tineri acuzaţi de vandalism au 17, respectiv 18 ani. Au fost prinşi de un paznic chiar în momentul în care loveau cu picioarele stâlpii de iluminat din Parcul Cetăţii din Oradea.

"Am ieşit afară, i-am văzut pe băieţi acolo, în colţ. Când m-au văzut că am coborât, ei au fugit. Am sunat la Poliţie, a venit Poliţia şi i-am prins în poarta spre Electrica", povesteşte Florin Ghenţ, paznic la Cetatea din Oradea.

"Două persoane de sex masculin, aflate sub influenţa substanţelor halucinogene, aveau un comportament agresiv, vandalizând 20 de stâlpi de iluminat", a declarat agentul Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

În urma celor doi, paznicii au descoperit că toţi cei 20 de stâlpi au fost rupţi sau scoşi pur şi simplu din pământ.

"Nu ăia (administratorii Cetăţii - n.n.) sunt de vină că nu au mai multă pază, ci părinţii că nu îşi educă copiii", consideră un localnic.

Unul dintre tineri a fost amendat cu 400 de lei, în timp ce părinţii minorului au fost chemaţi la sediul Poliţiei Locale. Cum un stâlp costă 1500 de lei, valoarea pagubei produse ajunge la 30 de mii de lei. Deocamdată, reparaţiile vor fi suportate din bugetul local.

"Urmează să facem o plângere către Poliţie pentru recuperarea acestor pagube. Conform procedurii, se va încerca o mediere între noi şi ei. Faza următoare, mai puţin plăcută, este acţionarea în instanţă pentru recuperarea pagubei", susţine Dumitru Noane, consilier la serviciul Management al Cetăţii Oradea.

"Echipa de electricitate a firmei care se ocupă de reabilitarea cetăţii a ridicat deja stâlpii căzuţi, în încercarea de a recupera o parte cât mai mare dintre aceştea. Până atunci, plimbările de seară din Şanţul Cetăţii se vor face în beznă", a relatat Romana Fărcaş, reporter Digi24 Oradea.

Incidentul a ridicat problema siguranţei în zona fortăreţei din Oradea, care era asigurată până acum câteva săptămâni de patru paznici.

"Contractul cu firma de pază pentru parcul din Şanţul Cetăţii a expirat; ne aflăm în situaţia în care avem doar 2 posturi de pază din cele 2 existente. O dată ce procedurile de licitaţie se vor încheia, vom semna un nou contract cu o firmă pentru paza acestui parc", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Cazuri de distrugere a stâlpilor de iluminat în zona Cetăţii din Oradea au mai fost înregistrate până acum, dar este pentru prima dată când autorii sunt prinşi.

Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Robert Rezmuves | Foto: Primăria Oradea