Sari la conținut

Vânzările de crizanteme, peste aşteptări

A fost un sezon bun pentru producătorii de crizanteme care au reuşit să-şi vândă marfa chiar şi cu câteva zile înainte de 1 noiembrie. Zeci de mii de ghivece din Bihor au ajuns în pieţele şi pe tarabele comercianţilor din toată ţara. Producătorii au făcut vânzări frumoase pentru că pe 1 noiembrie a fost marcată Ziua Morţilor, iar tradiţia spune că la cimitir mormintele trebuie acoperite cu flori.

Într-o seră din localitatea Sântion, nu mai puţin de 16 mii de ghivece cu crizanteme au fost cultivate în luna mai. Ajunse la maturitate şi înflorite, toate florile au fost vândute încă de săptămâna trecută.

"Nu mai avem deloc. Practic, s-a epuizat tot stocul începând de joi-vineri, au fost ultimele zile de vânzare", spune Adrian Derechicei, inginer horticol.

Producător de legume şi flori, Marcel Maxim a scos pe piaţă, anul acesta, trei mii de ghivece şi două mii de fire de crizanteme, iar vânzările au fost peste aşteptări.

"Au mers foarte bine, neaşteptat, şi la noi şi la alţii. La alţii au mers mai bine că sunt gata. Şi noi poate era gata dacă erau înflorite ca lumea."

Vânzările foarte bune se datorează Luminaţiei sau Zilei Morţilor care este marcată pe 1 noiembrie. Atunci se obişnuieşte ca oamenii să acopere mormintele cu flori.

"Sunt flori de toamnă şi pentru că sunt ultimele flori probabil că le asociem cu ziua morţilor. Le aducem cu drag pentru cei pe care i-am iubit şi ne-au părăsit", spune o orădeancă venită în cimitir.

"Se foloseşte mai mult pentru decorarea mormintelor, însă nu numai, pentru că arată foarte frumos în faţa unei intrări o crizantemă mare, într-o curte", consideră Adrian Derechicei.

Cei care nu au reuşit încă să cumpere flori mai pot să o facă din pieţe şi de la standurile producătorilor amenajate chiar la intrarea în cimitire. Preţurile au rămas aceleaşi ca şi în anii trecuţi. În funcţie de dimensiune, un ghiveci se vinde cu preţuri cuprinse între 3 şi 20 de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa